Deze 9 soorten glazen vind je in alle cafés en restaurants

Deze 9 soorten glazen vind je in alle cafés en restaurants

Ben jij ook zo’n liefhebber van het drinken van een biertje uit een welbekend fluitje of vaasje? En moet jouw cocktailglas wel enige klasse uitstralen? In welk restaurant of café je tegenwoordig komt, overal vind je een groot aanbod aan talloze verschillende glazen. Uiteraard is elk glas voor een speciaal soort drankje aangeschaft. Maar wat voor soorten glazen zijn er nu eigenlijk allemaal? En kun je glazen ook gebruiken voor meerdere soorten dranken? In dit artikel vertellen we je hier alles over. Dat doen we aan de hand van 9 soorten horeca glaswerk die je in alle barretjes, cafés en restaurants tegenkomt. 

1. De wijnglazen

We beginnen deze lijst uiteraard met de welbekende wijnglazen. Wie kent ze niet, de elegante bolvormige glazen van waaruit je heerlijk kunt nippen aan een overheerlijk rood of wit wijntje? Elke tent met wijn op het menu heeft ze en maakt daarbij de keuze uit verschillende soorten glazen. Dit kunnen eenvoudige glazen zijn die niet al te duur zijn. Geen gek idee, omdat er nog wel eens een glas valt tijdens een avondje dansen. In de wat chique aangelegenheden vind je uiteraard de glazen van kristal. Je weet wel, die glazen die dat fijne geluid maken als je er tegenaan tikt met je vingers. 

2. De shotglazen

Wie is er tijdens een avondje stappen niet gek op een lekker shotje. Een amaretto, sambuca of sterke wodka zorgt vaak voor het eraf halen van de scherpe randjes, waarna menig gelaatsuitdrukking enigszins krom trekt. Toch kan een gemiddeld restaurant niet zonder deze sfeer- en ‘katerverhogende’ glazen.

3. Tiki glazen

Het kan zijn dat je er nog nooit van het gehoord, maar Tiki glazen worden tegenwoordig steeds populairder. De glazen kunnen gebruikt worden voor verschillende doeleinden. Ze ogen vrolijk, tropisch en creëren de perfecte sfeer voor het drinken van een kleurrijk en smaakvol drankje. Sta je al te watertanden?

4. De ‘normale’ grote glazen

De meeste Nederlandse huishoudens zijn voorzien van grotere glazen, waar zij normaal gesproken water of frisdrank uit drinken. Aangezien het belangrijk is veel water te drinken op een dag, is elk café ergens verplicht deze fijne glazen in het assortiment te hebben. Hiermee geef je jouw bezoekers de mogelijkheid wat extra vocht binnen te krijgen. Daarbij staat het toch wat aardiger om hen direct een grote hoeveelheid tafelwater te geven in plaats van een afgezaagd klein glaasje.

5. Bierglazen

Bij veel mensen hoort deze natuurlijk op nummer 1, wij zetten hem op nummer 5. Niet dat daar een echte reden voor is, aangezien elk restaurant en café voorzien moet zijn van een groot assortiment aan bierglazen. Hierin is het raadzaam verschillende soorten glazen te hebben, aangezien sommige speciaalbiertjes net wat lekkerder drinken uit een daarvoor bestemd glas. Een goed voorbeeld hiervan is een La Chouffe. Deze biertjes hebben dan ook niet voor niets een eigen glas. 

6. Karaffen en kannen

Voor veel mensen is het een bonus als zij tijdens een ontbijt, lunch en diner een kan water op tafel krijgen. Dit is wel zo lekker naast een biertje, wijntje of cocktail. Het biedt net dat beetje extra service dat mensen simpelweg waarderen. Voorzie dit water van een vleugje komkommer of munt en je hoort helemaal niemand meer klagen. 

7. Een whiskeyglas

Zo nu en dan zijn we allemaal gek op een stevig drankje. Een goed voorbeeld hiervan is uiteraard whiskey. whiskey is zo’n drankje dat je eigenlijk niet uit een limonadeglas mag drinken. Neem de serie Peaky Blinders en je weet allemaal dat een glas whiskey op die manier moet worden gedronken. Chique, elegant en vol klasse. Daarnaast is het voordeel van een whiskeyglas dat je hier ook een Gin Tonic in zou kunnen doen. Zorg alleen wel dat de whiskey smaak volledig verdwenen is. 

8. Margarita Glazen

Wie is er niet gek op een overheerlijke, zonnige cocktail? En natuurlijk kom je dan al snel uit op de Margarita. Een zalig gekleurde cocktail, waarbij je nooit genoeg van de smaak krijgt. Deze drankjes dienen uiteraard de worden geserveerd in een daarvoor bestemd glas. Een dunne onderkant die richting de bovenkant steeds een stuk wijder wordt.

9. Champagneglazen

Mensen vinden het vaak geweldig naar een gave bar te gaan, indien er iets te vieren is. En hoe kun je dit nu beter vieren dan met een vers opengetrokken fles champagne? Uiteraard is het belangrijk dat deze champagne vanuit een champagneglas wordt gedronken. Zo niet, dan is eigenlijk de hele charme van het champagne drinken er al vanaf.