Wat is speciaal bier

Wat is speciaal bier?

Als er gesproken wordt over speciaal bier dan heb je het over biersoorten die niet onder pils vallen. Alle bieren die niet onder pils vallen worden dan aangetoond als een speciaal bier. De term speciaal bier kwam pas op de markt in de jaren 80. De pils domineerde de markt en er was nog geen ruimte voor speciaal bier. De brouwerijen speelden in de jaren 80 hierop in. De vraag naar speciaal bier is sindsdien sterk toegenomen. In dit artikel vertellen we je alles over speciaal bier.

Wat is het verschil tussen pils en speciaal bier?

Pils is een biersoort. Als je spreekt over speciaal bier dan heb je het over biersoorten. Onder speciaal bier wordt alle bier bedoeld die een smaakje hebben. De smaakverschillen zijn hierin ook verschillend. Het verschil van speciaal bier en pils is ook het gistingsproces. Als pils wordt gebrouwen is dat altijd ondergistend. 

Speciaalbieren zijn bovengistend. Bij ondergisting vindt het gistingsproces bij lage temperatuur plaats. De lage temperatuur ligt tussen de 4° en 15° graden. De gist zet zich vanaf de bodem af. Om die reden wordt dit ondergisting genoemd. Met bovengisting wordt er een hogere temperatuur gebruikt. De temperatuur ligt dan tussen 15° en 25° graden. Bovengisting wil zeggen dat het gist op het brouwsel blijft drijven. 

Elke brouwerij heeft zijn eigen stijl voor speciaal bier

Iedere brouwerij heeft zijn werkwijze en ook zijn eigen stijl. Geen enkel bier zal dan ook hetzelfde smaken. Een speciaal bier geeft zich in verschillende smaken. Je hebt bijvoorbeeld zoete, fruitige, krachtige en bittere speciale biersoorten. De smaakvariatie verschilt door de smaak die toegevoegd wordt, maar ook door de manier van gisten en hoeveel hop eraan wordt toegevoegd. 

Er wordt met bier brouwen veel geëxperimenteerd over de hele wereld. Een goed recept wordt onder brouwers doorgegeven. Elke dag ontstaan er nieuwe soorten weer. Omdat iedere brouwer in elk land zijn speciaal bieren maakt blijft het wel interessant. Je hebt daardoor een palet aan smaken die te vinden zijn bij ruim 19000 bierbrouwerijen. Dit over de hele wereld geteld. Iedere brouwerij gebruikt zijn stijl en werkwijze. 

Bijvoorbeeld andere temperaturen of het water. Het proces bij het brouwen kan anders zijn. De ketels of de flessen kunnen verschillen per brouwer. Hoe het bier smaakt hangt weer af van de lokale ingrediënten die gebruikt worden. Je kunt dan denken aan hop, gist, gerst of kruiden die een brouwer gebruikt. Geen enkel speciaal bier zal daarom hetzelfde gaan smaken.

Bekende speciale biersoorten

Tegenwoordig heb je keuze genoeg uit speciale biersoorten. Er kan met de diversiteit goed worden ingespeeld op de seizoenen. Er bestaan ongeveer 2000 soorten speciaal bieren op dit moment. Enkele bekende soorten van speciaal bier zijn:

  • Witbier
  • Stout
  • Weizenbier
  • Tripel bier
  • Saison bier
  • Kriek bier
  • Ipa bier
  • Blond bier
  • Dubbel bier
  • Oud bruin bier

Wat is Witbier?

Het witbier is een speciaal bier dat niet gauw wordt overtroffen door andere soorten speciaal bieren. Witbier valt het meest op vanwege zijn smaak en de kleur. De smaakvariatie van witbier is top. Bij witbier wordt gebruik gemaakt van ongebrande mouten zoals tarwemout en gerstemout, maar ook van verschillende kruiden. Een van die kruiden is koriander. Een witbier wordt omschreven als zoet en kruidig. Het bier wordt niet gefilterd.

Wat is een speciaal bier Tripel?

Een Tripel speciaal bier is ook wel de koning der bieren. Het bier is zoet doordat er suiker aan toegevoegd is. Tripel is een stevig biertje die ook een hoog alcoholpercentage heeft. Tripel speciaal bier is smaakt zoet en moutig.

Speciaal Blond bier

Het speciaal blond bier is een toegankelijk biersoort. Het blond bier is minder bitter omdat er niet veel hop wordt gebruikt bij het brouwen. Het is frisser en zachter van smaak. Het gemiddelde alcoholpercentage van Blond speciaal bier is 5 procent. Je hebt ook hogere alcoholpercentages in dit biersoort.

Een Stout speciaal bier is donker

De smaak van een stout speciaal bier is erg lekker. De kleur is donker van het speciaal bier. Het is bijna zwart. Stout bier heeft een geroosterde smaak. Sommige soorten stout bieren kunnen zurige en fruitige tonen hebben. Het percentage van alcohol kan laag zijn bij dit soort speciaal bier. Er zijn Stout soorten die uitblinken met een percentage van 13 procent. Het meest bekende stout biertje is de Guiness.

Een Bruin bier is geen Stout speciaal biersoort

Een bruin bier is ook donker van kleur maar mag je niet verwarren met een stout bier. Bij bruin bier wordt minder hop gebruikt. Veel minder dan bij andere biersoorten. Een bruin bier smaakt ook niet bitter en het alcoholpercentage is laag. Bruin bier heeft een zoete smaak. Bruin bier wordt gebrouwen van bleke mouten en donkere mouten.

Het speciaal bier IPA

De naam IPA betekent Indian Pale Ale. IPA is ontstaan in Groot-Brittannië. Dit speciaal bier smaakt bitter. Als IPA-bier wordt gebrouwen wordt er meer hop gebruikt dan bij een gemiddeld standaard speciaal bier. De IPA-biersoorten hebben daarom ook vaak fruitsmaken. Er ontstaat dan een balans van hop en fruit. Het alcoholpercentage van het speciaal bier IPA ligt tussen 5 procent en 7.5 procent.

Een speciaalbier kan ook alcoholvrij zijn

Je kunt een speciaal bier ook alcoholvrij kopen tegenwoordig. Er komen steeds meer soorten speciaal bier op de markt. In de laatste jaren zijn er ook alcoholvrije speciaal bieren te koop. De vraag naar speciaal bier is enorm gestegen de laatste jaren. De opkomst van een alcoholvrij bier is een trend geworden. De keuze is nog beperkt maar er komen steeds meer alcoholvrij soorten erbij.

Speciaalbier is niet hetzelfde als een biertje

Iedereen kent wel het standaard biertje. Een speciaal biertje geeft net iets extra’s, namelijk een smaakje. Het is een goede optie voor gelegenheden zoals verjaardag of de kerst. Wanneer je gaat uiteten is een speciaal bier ook bijzonder. Even geen standaard pils. Voor iedereen is wel een passend smaakje die van bier houdt. En wil je alcoholvrij dan is dat ook mogelijk. Verwen jezelf met een speciaal bier met smaakje op elke speciale gelegenheid.