Hittegolf? Dit kun je doen!

Hittegolf? Dit kun je doen!

Door de opwarmende aarde worden ook onze Nederlandse zomers steeds warmer. Waar een typische Hollandse zomerdag eerst twintig jaar geleden nog niet boven de 25 graden uit kwam, wordt ons landje tegenwoordig iedere zomer wel door minstens één hittegolf geteisterd. We zullen ons moeten aanpassen aan deze nieuwe temperaturen, hoewel we ze nog niet gewend zijn. Eén van de dingen die wij van de Zuid-Europese landen kunnen afkijken is het aanschaffen van een degelijke airconditioning. Ook het voldoende isoleren van je huis zorgt dat de warme lucht in de zomer minder snel binnen komt.

Voordelen airco

Naast dat je nooit meer hoeft te slepen met een ventilator die de lucht niet afkoelt maar alleen rond blaast, zijn er nog meer voordelen aan het aanschaffen van airconditioning in je huis of kantoor. Zo slaap je beter in de warme zomernachten en als je kiest voor een split airconditioner kun je je huis niet alleen afkoelen maar ook opwarmen met dit systeem! Niet alleen heb je dan je CV niet meer nodig, het is ook nog eens zuiniger en voordeliger dan een centrale verwarming.

Kies zorgvuldig!

Een airco kiezen is niet iets dat je even tussendoor kan doen. Het is het beste om in gesprek te gaan met degenen die er verstand van hebben: de installateurs. Zij kunnen je precies vertellen welke airconditioner passend is voor jouw huis of kantoor. Als je meerdere kamers van airco wil voorzien kun je een multi split airconditioner aanschaffen, een systeem dat meerdere airco units in de binnenruimtes verbindt aan dezelfde buitenunit. Ook kun je kiezen voor de gewone split airconditioner die één ruimte van temperatuurregulatie voorziet.

Waarschuwing voor de klusser

Als je houdt van klussen en je het liefst je eigen zaakjes regelt in huis, dan overweeg je misschien om zelf je airco op te hangen. Hoewel dit mogelijk is, kan je het aansluiten en het in werking stellen niet zelf doen maar moet dit door een installateur gedaan worden. En als die dan toch moet komen, kun je beter ook het monteren van dit gevaarte aan de professionals over laten. Zo voorkom je dat je dingen over het hoofd ziet, of zelfs dat er ongelukken gebeuren.

Gezondheid voorop

De laatste jaren wordt het steeds warmer, waar vooral ouderen onder te lijden hebben. Zij zijn de bevolkingsgroep die het minst goed tegen de hitte kunnen, en voor wie goede airconditioning dus cruciaal is. Op steeds meer verzorgingshuizen wordt dit erkend en worden goede installaties aangeschaft. Met de meeste systemen wordt niet alleen de temperatuur maar ook de luchtvochtigheid geregeld. Bovendien zit er vaak een filter op dat de lucht filtert. Hierdoor is de luchtkwaliteit van de ruimte ook direct hoger!

Geen gezoem

Veel mensen die overwegen airconditioning in huis te halen, twijfelen over het geluid dat de airco’s maken. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel airconditioners op de markt die fluisterstil zijn. Dit betekent dat ze niet boven de 60 decibel uitkomen, vergelijkbaar met gefluister of het ruisen van bladeren. Als je een iets luider exemplaar koopt dan is het meer vergelijkbaar met het geluid dat een koelkast maakt.