Scooterroute: vijf keer terrassen langs de West-Friese Omringdijk

Scooterroute: vijf keer terrassen langs de West-Friese Omringdijk

De West-Friese Omringrijk deed dienst als zeewering totdat de Afsluitdijk in 1933 werd voltooid. Hoewel de dijk rondom de regio West-Friesland dus geen noodzaak meer heeft, wordt deze nog wel als zodanig onderhouden. Het is nu vooral een populaire fiets- en scooterroute. Wil jij ook de schoonheid van Noord-Holland ontdekken? We geven je vijf terrastips!

Scooter huren in Alkmaar

Omdat je zelden iets over scooterroutes leest, is het een idee om de scooter te pakken. Heb je er geen, dan is huren ideaal. Doe dit bij Rent A Scooter Alkmaar aan de Berenkoog, dan zit je meteen op de route! Je hoeft geen helm op, omdat deze karretjes niet harder gaan dan 25 km/u. En verder zijn zaken zoals een scooterverzekering inbegrepen. Zet koers naar het oosten, richting de mooie vissersstad Hoorn voor de eerste stop. 

Hoorn: De Hoofdtoren

Hoorn ligt direct aan het IJsselmeer en heeft een fijne binnenstad. Drink koffie met iets lekkers op het terras van de imposante Hoofdtoren en vergaap je aan de architectuur van niet alleen dit historische gebouw, maar van de hele verdere haven. Wellicht kom je terug voor een weekendje nadere kennismaking met deze verrassend leuke plek. 

Enkhuizen: de Mastenbar

Je rijdt nu een heel stuk langs het wassende water van de voormalige Zuiderzee, richting Enkhuizen. Deze stad bestaat sinds Graaf Willem V voor de nodige stadsrechten zorgde. Bewonder de goed bewaard gebleven vestingwallen en de grachten, en parkeer je scooter bij het terras van De Mastenbar voor een versnapering met prachtig uitzicht.

Medemblik: De Kwikkel

Of rij je eerst nog een stukje verder? Medemblik is op deze route de laatste plek met uitzicht op het IJsselmeer, Eetcafé De Kwikkel heeft hier een mooi terras aan het water. Vergeet niet Kasteel Radboud te fotograferen, al is het maar om te bewijzen dat je niet smokkelt. Vanuit Medemblik trek je verder de binnenlanden van West-Friesland in, richting Schagen. 

Schagen: De Smidse

Of, zoals de inwoners hun lieflijke stadje zelf graag noemen, Skage. Dit is de pittoreske geboortestad van acteur Cees Geel en ook Gerard Joling (geboren Alkmaarder) groeide hier op. Beiden zullen ongetwijfeld weleens voor een bakkie zijn neergestreken op het gezellige middelpunt van het Schagense uitgaansleven: Grand Café De Smidse. 

Alkmaar: The Scrapyard

De route leidt zuidwaarts langs het Noord-Hollands Kanaal, met aan de rechterkant de Schoorlse duinen. Alkmaar is ook al zo’n stad waar je vaker terug gaat komen. Winkelen en lunchen is hier een feestje. Trek gekregen in een speciaalbiertje? Dan is The Scrapyard, bij creatieve broedplaats Hal 25, een heerlijke plek om bij te komen van deze mooie rit.