Manieren om kosten te besparen in jouw restaurant

Manieren om kosten te besparen in jouw restaurant

Als ondernemer in de horeca vraag je jezelf waarschijnlijk vaak af: “Hoe werken we efficiënter en kunnen we kosten besparen?” Bespaar je dan op werknemerskosten? Of op de ingrediënten voor de menu’s ? Maar eigenlijk wil je liever niet bezuinigen op kwaliteit. In dit artikel lees je de beste besparingstips zonder in te leveren op kwaliteit.

Zuinig omgaan met energie

Door te investeren in slimme apparatuur kun je inzicht krijgen in het verbruik van je apparatuur. Hiermee kun je een opstart en afsluitschema instellen. Door slim om te gaan kun je makkelijk besparen op het energie- en waterverbruik waardoor je energierekening flink omlaag kan gaan. 

Investeer in een kassasysteem

Met een kassa voor de horeca heb je meer inzicht en controle over het reilen en zeilen in het restaurant. Met een goed kassasysteem kun je ook je medewerkers efficiënter inzetten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een tafelreserveringssysteem. Gasten kunnen hiermee snel en makkelijk reserveren via je website. Hierdoor krijgen je gasten een betere ervaring omdat ze niet hoeven te wachten en je personeel hoeft minder heen en weer te lopen waardoor ze zich kunnen richten op andere belangrijke taken. 

Investeren in medewerkers

Betrokken medewerkers die goed zijn opgeleid werken efficiënter en zijn loyaler. Het personeel is het visitekaartje van je bedrijf. Deze werknemers zorgen voor de tevreden gasten. Zijn gasten tevreden dan komen ze vaker terug. Daarom is het belangrijk om je medewerkers te voorzien van alle skills die ze nodig hebben om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken. 

Deel de keuken slim in

Ook door je keuken slim in te delen kun je besparen op je energierekening. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je koelkast op de koelste plek in keuken staat. Hier hoeft de koelkast minder hard te werken om de levensmiddelen koel te houden. Ook goed onderhoud van de apparatuur is belangrijk. Hierdoor voorkom je mankementen die kunnen zorgen voor hoge kosten. 

Bespaar door te kiezen voor tweedehands spullen

Begin je net met je restaurant dan kun je kosten besparen door te kiezen voor tweedehands apparatuur en spullen. Dit is niet alleen een stuk voordeliger, het is ook duurzaam. Tweedehands spullen zijn vaak net zo goed als nieuwe spullen alleen een stuk goedkoper. 

Je horeca-apparatuur leasen 

Als het aanschaffen van horeca-apparatuur een grote hap uit je budget nemt dan kun je ook besparen door de apparatuur te huren of te leasen of te kiezen voor huurkoop. Zo hoef je geen grote investering in een keer te doen. Een ander voordeel van leasen of huren is dat als er iets kapot gaat je het zelf niet hoeft te repareren. Daarnaast kent lease of huur vaak een looptijd waardoor je aan het eind van de looptijd de apparatuur omruilt voor nieuwe apparatuur. 

Analyseer het menu

Bekijk welke gerechten het meest verkocht worden en welke ingrediënten de hoogste kosten met zich meebrengen. Overweeg om minder populaire gerechten te schrappen en meer te focussen op de bestsellers. Ook het aanbieden van seizoensgebonden gerechten kan helpen om kosten te besparen.

Slim inkopen

Het doen van slimme inkoopbeslissingen kan ook helpen om kosten te besparen. Door bijvoorbeeld grotere hoeveelheden in te kopen kan je profiteren van volumekortingen en kunnen de kosten per eenheid lager worden. Daarnaast kan je ook overwegen om seizoensgebonden ingrediënten te gebruiken, omdat deze meestal goedkoper zijn.

Efficiënt voorraadbeheer

Het goed beheren van jouw voorraad kan helpen om voedselverspilling en overbodige aankopen te voorkomen. Houd een overzicht van de hoeveelheden die nodig zijn voor elk gerecht en zorg ervoor dat je niet te veel inkoopt. Ook het regelmatig checken van de voorraad kan helpen om de kosten laag te houden.

Afval verminderen

Verlaag de hoeveelheid afval door voedselverspilling te verminderen en te recyclen waar mogelijk. Zorg er ook voor dat personeel zich bewust is van de impact van afval en betrek hen bij het vinden van oplossingen. Kijk goed welke producten gerecycled kunnen worden en denk hier slim over na. 

Voedselverspilling verminderen

Een van de grootste kostenposten voor restaurants is voedselverspilling. Om verspilling te verminderen, kun je bijvoorbeeld overgaan op kleinere porties, zodat er minder voedsel wordt weggegooid. Daarnaast kan je overwegen om een systeem van rotatie van de voorraad te implementeren, zodat de oudste voorraden als eerst worden gebruikt.