Steeds meer light producten verkrijgbaar in café en restaurant

Steeds meer light producten verkrijgbaar in café en restaurant

In een restaurant of café worden steeds meer light producten aangeboden. De redenen hiervan kunnen wisselend zijn. Je wilt eten en drinken hebben met weinig calorieën of het mag niet te veel vetten bevatten. Er zijn mensen die bezig zijn met een dieet en vragen meer om light producten. Wanneer ze gaan uit eten in een restaurant of als ze naar een café gaan willen ze dan ook meedoen. Dat kan door het aanbod dat gegeven wordt in restaurant of café. In dit artikel gaan we het hebben over de light producten maar ook of het wel zo gezond is voor je. 

Wat zijn light producten?

De term light producten houdt in dat je iets verlagend tot je neemt. Het percentage is ten minste 30% minder van iets in het product. Dat kan zijn bijvoorbeeld 30% minder suiker of verzadigde vetten. De calorieën zijn in het product verlaagd. Mensen die op dieet zijn kunnen baat hebben bij een product met minder suikers omdat ze minder calorieën bevatten. Ze kunnen passen in het voedingspatroon zodat je kunt afvallen maar daar is ook alles mee gezegd.

Wanneer je op dieet bent is het belangrijk om je totale voedingspatroon te veranderen en dat betekent je leefstijl te veranderen. Light producten kunnen helpen maar hebben ook het gevaar dat je meer gaat snoepen. Light producten zijn niet altijd gezonder omdat het in verschillende producten anders is. De suiker of zout erin kan meer zijn dan in andere light producten.

Wat zijn de nadelen van light producten?

Het woord light zegt niet alles over een product. In het ene product kan de voedingsstof lager zijn en in een ander weer hoger. Minder calorieën betekent niet dat het gezonder is. Een light product die minder calorieën bevat kan toch nog te veel calorieën hebben. De productsamenstelling van light producten kan wezenlijk verschillend zijn. De term light wordt gebruikt bij producten waar minder verlagende suikers in zitten. Light producten zijn duurder als normale producten.

Zijn light producten gezonder

Het aanbod in een restaurant of café is er omdat er vraag naar is. De mensen die letten op hun calorieën willen namelijk ook genieten van hun eten of drinken aan een bezoek in het restaurant. Daarvoor is het aanbod nodig. Echter zijn light producten niet gezonder. Je kunt beter normale producten eten die ook minder suiker hebben. Wil je afvallen kun je beter letten op je porties en groottes die je eet dan dat je light producten neemt. 

Light producten kunnen misleidend zijn en de drang naar zoetigheid wordt groter wanneer je deze tot je neemt. Je kunt beter letten op je leefstijl waardoor je effectiever je gewicht kunt behouden. Voor drankjes kun je beter in plaats van light de zero nemen die zijn iets gezonder. Met light producten alleen nemen val je misschien mondjesmaat af en dat is ook alles want je blijft bij je oude voedingspatroon.

Mensen die willen afvallen kiezen voor light producten. Het is een logische gedachte omdat deze minder suiker of vet bevatten. In light producten zitten minder calorieën maar ze zitten er wel nog altijd in. Het is een kwestie om te kijken in hoeverre het gezond is en past in jouw dieet. Je kunt lightproducten niet onbeperkt drinken of eten omdat deze nog steeds calorieën kunnen bevatten.

Krijg je meer trek door light producten

Een light product wil niet zeggen dat het een gezond product is. Er wordt ook gezegd dat je door light producten meer trek krijgt. Echter is hier geen duidelijke aanwijzing voor. Er zijn mensen die tijdens een dieet een hongergevoel kunnen krijgen waardoor ze snakken naar zoetigheid maar dat komt niet door de light producten. Het is onwaarschijnlijk dat je van de toegevoegde zoetstoffen in bijvoorbeeld light dranken honger gaat krijgen.

Welke producten worden gezien als light producten?

Light producten zijn verlaagd in het aantal calorieën, vetten en suikers. Je hebt tegenwoordig in veel producten ook de light varianten. De volgende producten zijn onder andere verkrijgbaar als light variant:

  • Frisdranken
  • Chocomel
  • Chips
  • Boter
  • Snoep
  • Pindakaas
  • Muesli
  • Ontbijtkoek
  • Fruitsappen
  • En zoveel meer…

Waarom worden light producten aangeboden in een restaurant of café?

Sinds dat de light producten er zijn blijven ze populair. Vooral mensen die op dieet zijn of op hun gewicht willen letten maken gebruik van light producten. Ze zijn niet altijd gezond maar helpen wel iets om je gewicht te behouden of af te vallen omdat er minder calorieën of vetten in zitten. In een restaurant of café wordt ernaar gevraagd en zodoende wordt het dan ook aangeboden.

Light producten zijn anno 2023 nog meer uitgebreider dan de jaren ervoor. Je komt tegenwoordig in allerlei producten de lightversie tegen. In boter, snoep, fruitsappen en chips bijvoorbeeld. De mensen kunnen hiervoor vragen in veel restaurants of in een café. Het is in ieder geval verkrijgbaar.

Wat is het verschil tussen light producten en zero producten?

De light producten zijn minder gezond dan de zero producten. Bijvoorbeeld de frisdranken zijn beiden calorievrij omdat ze dezelfde zoetstoffen bevatten. De zero frisdranken bevatten geen suiker en geen calorieën waardoor het geen invloed heeft op de calorie inname. Echter zijn de zero varianten ook niet echt gezond want in cola zero zit cafeïne. Bij veelvuldig gebruik kan dat een nadelige invloed hebben op je lichaam.

Zowel de light producten als de zero kun je niet onbeperkt eten of drinken. Het heeft altijd een effect op het lichaam ondanks iets geen suikers of calorieën bevat. Het verhoogt namelijk niet je calorie inname maar heeft wel invloed op je lichaam. Het verhoogt namelijk de zuurtegraad in je maag bijvoorbeeld waardoor je balans wordt verstoord wanneer je deze de hele dag zou drinken.

Let meer op je voedingspatroon en levensstijl

Light producten zijn dus minder gezond als je denkt. Je kunt beter normaal eten en proberen te letten op de porties die je eet en wat je drinkt in een restaurant of café. Voor je lichaam is het beter omdat je de voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn voor je lichaam in balans te houden. Je hoeft niet te minderen met suikers of zouten tijdens een avondje uit in een restaurant of café. Gewoon letten op je levensstijl en voedingspatroon.