Wijn bij de lunch? Zo maak je de beste keuze! 

Wijn bij de lunch? Zo maak je de beste keuze! 

Nog heel even en dan gaat het voorjaar weer van start. Dat betekent ook voor veel mensen dat ze weer volop de terrasjes gaan opzoeken en weer heerlijk in de tuin lunchen. Dan mag je jezelf natuurlijk best wel verwennen met iets extra’s. Wat dacht je bijvoorbeeld van lekkere wijn? Wijn bestellen voor een lekkere lunch is een absolute verwennerij, maar welke wijn past nou eigenlijk goed bij de lunch? Waar kies je voor? In dit artikel geven we enkele tips om je op weg te helpen. Zo maak je jouw lunch helemaal compleet. 

Denk outside the box 

In Nederland zijn we het gewend om alcohol vooral in de namiddag en de avond te serveren. Een wijntje bij de lunch wordt dan ook al veel minder snel gekozen, hoewel dit niet ongebruikelijk is bij een feestelijke maaltijd. Maar wist je dat er ook landen zijn waarbij het heel normaal is om een glas wijn bij het ontbijt te bestellen of als aperitiefje te kiezen? 

Wil je jezelf dus echt eens verwennen? Denk dan buiten de gebruikelijke kaders. Wijn kan namelijk op elk moment. Wel is het belangrijk om de juiste wijn voor het juiste moment te kiezen. 

Kies voor frisse, lichte wijnen 


Tijdens een lunch eet je meestal lichte maaltijden. Denk aan een heerlijk belegd broodje of een salade. Bovendien moet er soms na de lunch gewoon weer gewerkt worden of zijn er nog andere verplichtingen. Daarom is het belangrijk om voor de lunch voor frisse, lichte wijnen te kiezen. Wijnen met een minder hoog alcoholpercentage die minder zwaar op de maag liggen. Denk bijvoorbeeld aan sauvignon blanc of een heerlijke chardonnay. 

Schakel advies in 

Kom je er echt niet uit welke wijn je het beste kunt bestellen bij jouw maaltijd? Vraag dan in een restaurant advies aan de bediening. Goed personeel weet precies welke wijnen passen bij welke maaltijden. 

En wil je weten welke wijn het beste past bij je lunch thuis? Veel webshops tonen ook wijn spijs advies, en geven je inspiratie welke wijn bij bepaalde gerechten past. 

Het blijft natuurlijk een kwestie van uitproberen. Als absolute wijnliefhebber leer je steeds meer over wijnen en het vinden van de juiste combinaties door verschillende soorten te proeven. Hoe meer wijnen je probeert, hoe makkelijker het wordt om de juiste combinatie te vinden.