Zo gezond is zeewier en zo eet je het

Zo gezond is zeewier en zo eet je het

Hoewel zeewier een bekend ingrediënt is van sushi, eten niet veel mensen het op een andere manier. Toch zou het wel een goed idee zijn om vaker zeewier op het menu te zetten. Het is namelijk heel gezond. In dit artikel vertellen we je alles over de gezondheidsvoordelen en hoe je zeewier het beste eet.

1.      Goed voor de stoelgang

Zeewier bevat veel vezels en is daarom goed voor de stoelgang. Vezels zorgen namelijk voor een soepele darmpassage en dat is perfect als je streeft naar gezonde darmen. Ook voor je maag zijn vezels goed. Zelfs je hartgezondheid zou ervan profiteren. Alle reden dus om vaker zeewier te eten.

2.    Voeding voor de darmbacteriën

Zeewier bevat bepaalde stofjes die als voedsel dienen voor de gunstige bacteriën in de darmen. Deze zogenoemde darmflora staat aan de basis van een goede gezondheid. Zo zijn gunstige darmbacteriën niet alleen essentieel voor de opname van voedingsstoffen, maar ook voor je weerstand.

3.    Goed voor je gewicht

De vele vezels in zeewier maken dat je langer ‘vol’ zit, waardoor je minder eet. Dit is ideaal als je wil afvallen. Dan gaat het er immers om minder calorieën binnen te krijgen dan je verbrandt.

Er zijn eveneens aanwijzingen dat een stofje in zeewier invloed heeft op een soort eiwit dat je stofwisseling regelt. Ook dit heeft en positief effect op je gewicht.

4.    Gezond cholesterolniveau

We hebben een bepaalde hoeveelheid cholesterol nodig voor de aanmaak van hormonen en andere stoffen in ons lichaam. Een teveel is echter niet gezond. Zeewier draagt bij aan een gezond cholesterolniveau door het totale cholesterol te verlagen als dit te hoog is. Dit blijkt tenminste uit dierproeven.

5.    Ondersteunt je schildklier

Zeewier bevat verschillende stoffen die je schildklier ondersteunen. Eén daarvan is jodium, dat je schildklier gebruikt om hormonen aan te maken. Schildklierhormonen zijn onder andere belangrijk voor je stofwisseling, energieniveau en het reguleren van je lichaamstemperatuur.

Een ander stofje in zeewier, tyrosine, is eveneens essentieel voor de aanmaak van schildklierhormonen. Zeewier is dus een goede groente voor deze kleine klier die zich in je hals bevindt.

6.    Beschermt je cellen

Gedroogd zeewier vormt een bron van antioxidanten. Dit zijn stofjes die schadelijke vrije radicalen afvangen. Zo vind je in bruin zeewier een antioxidant die vele malen krachtiger is dan vitamine E.

Antioxidanten beschermen de gezondheid van je cellen, wat bijdraagt aan jouw algehele gezondheid.

7.    Stabiliseert je bloedsuikerspiegel

De vezels in zeewier hebben al een stabiliserend effect op je bloedsuikerspiegel, maar er zijn nog meer stofjes in deze gezonde zeegroente die goed zijn voor de regulering van de hoeveelheid glucose in je bloed.

Een stabiele bloedsuikerspiegel is niet alleen gezond. Het zorgt ook voor een stabiel energieniveau en een dito humeur.

Zo eet je zeewier

De meeste soorten zeewier eet je in gedroogde vorm, hoewel er ook zeewiersoorten zijn die je eerst moet weken voordat je ze in gerechten kunt verwerken. Je kunt er dan bijvoorbeeld een lekkere soep of salade van maken.

Een gemakkelijke manier om zeewier binnen te krijgen, is via een green juice. Deze mix van groenten, fruit en superfoods kun je gebruiken voor het maken van een gezond drankje of een andere gerecht. Het bevat twee soorten zeewier die tot de gezondste op aarde behoren: spirulina en chlorella.

Zeewier, zoals kelp, is verkrijgbaar als poeder dat je over je eten kunt strooien in plaats van zout. Net zo goed kun je er ovenschotels van een ziltige smaak mee te voorzien.

Van velletjes nori maak je lekkere snacks door ze in stukjes te snijden. Je kunt ze ook bij het eten serveren als gezond bijgerecht. Bijvoorbeeld in een sushi bowl. Zo zie je dat er eindeloos veel mogelijkheden zijn om zeewier in je eetpatroon op te nemen.