3 belangrijke tips voor het gebruik van wifi op openbare plekken

3 belangrijke tips voor het gebruik van wifi op openbare plekken

In het café, in de trein en op andere plekken kun je veelal profiteren van openbare wifi waarmee je gratis op het internet kunt met je laptop, smartphone of tablet. Dat is fijn, want dan kun je nog eens flink data verbruiken zonder je druk te maken over de kosten. Maar moet je dat ook zomaar doen? We geven drie belangrijke tips voor het gebruik van wifi op openbare plekken.

Wees je bewust van de zwaktes

Internet is onmisbaar in onze samenleving en het is verleidelijk om er blind op te varen dat je gebakken zit als je een werkende internetverbinding hebt. Thuis is dat in ieder geval cruciaal, en het is dan ook de moeite waar om een glasvezel check te doen om te kijken of je al van superieur glasvezelinternet gebruikt kunt maken. Maar beveiliging is óók een groot goed waar het op internet aankomt, want hoe meer er online gebeurt, des te meer er ook te halen valt voor mensen met kwaad in de zin. Nergens is het zo makkelijk om de apparaten van ongewisse internetgebruikers binnen te dringen als op een openbare wifiverbinding. Een ander die er ook op zit, zit al in hetzelfde netwerk als jij en kan met de juiste kennis en tools jou hacken, met alle gevolgen van dien. Het is dus allereerste belangrijk om je hier bewust van te zijn wanneer je verbindt met een openbaar wifi-netwerk in bijvoorbeeld een horecagelegenheid.

Niet online bankieren

Met bovenstaande waarschuwing in het achterhoofd, is het belangrijk om je online activiteit op openbare wifi zo veel mogelijk te beperken. Nieuws of leuke blogs lezen is geen probleem, maar als je ergens wachtwoorden moet invoeren, is dat iets wat je beter kunt bewaren tot je van veiliger internet gebruik kunt maken. Anders loop je immers het risico dat deze ‘gestolen’ worden. Maar wat je bovenal niet moet doen op openbare wifi, is online bankieren. De kans dat je kwaadwillende hackers zomaar toegang biedt tot je zuurverdiende geld is namelijk te groot om het erop te wagen. Je krijgt er eeuwig spijt van als je het tóch doet en vervolgens gehackt wordt, en er daarna achter komt dat er geld van je gestolen is dat je nooit meer terug gaat krijgen.

Gebruik een VPN

Ben je toch in grote mate afhankelijk van openbare wifi, bijvoorbeeld omdat je veel in de trein zit en die tijd nodig hebt om nuttige dingen te doen? Investeer dan in een VPN-dienst. Hiermee kun je een portaal creëren voor jezelf waarbinnen je veilig en anoniem kunt internetten, ook als je op openbare wifi zit. Een VPN creëert als het ware een omleiding die jouw online activiteit onherleidbaar maakt. Je kunt zelfs je locatie manipuleren, waardoor het lijkt alsof je heel ergens bent dan waar je daadwerkelijk bent. In de meeste gevallen moet je betalen voor deze dienst, maar dit kan wel degelijk een verstandige investering zijn.

Dus ja, het is fijn als je op een openbare plek gebruik kunt maken van de lokale wifi en onbeperkt data kunt verbruiken zonder daarvoor te hoeven betalen. Maar het is zeer verstandig om daar voorzichtig mee om te springen. Openbare wifi is lang niet zo veilig als je internet thuis of op het werk, en je wilt er niet the hard way achter komen dat ook jij in de valkuilen ervan getrapt bent.