De gezondste snacks voor iedereen

Nederlanders zijn dol op snacks. Of het nu tijdens de borrel, de lunch of tijdens een voetbalwedstrijd is, een kroketje, bitterbal of frikandel gaat er altijd wel in. Natuurlijk weten we met zijn allen ook wel dat deze snacks nu niet bepaald gezond zijn. Vandaag de dag zijn er echter veel alternatieven, waarbij je niet hoeft na te denken of het nu wel of niet gezond is. In dit artikel vertellen we je alles over de meest gezondste snacks.

Afvallen en toch snacken

Zo rond de jaarwisseling worden er weer tal van goede voornemens gemaakt over een gezondere levensstijl en afvallen. De meeste mensen beginnen heel enthousiast aan een of ander crashdieet. De meeste mensen houden dit echter niet vol.

Als je op een gezonde manier wilt afvallen, kun je beter je voedingspatroon aanpassen en voldoende bewegen. Dit doe je door onder andere meer plantaardig te eten, veel water te drinken, gevarieerd te eten op regelmatige tijden en voldoende te bewegen.

Als je dan tussen de maaltijden trek krijgt, is er genoeg keuze als het gaat om een gezond tussendoortje die het afvallen niet zullen belemmeren.

Top 15 van gezonde snacks

Wij hebben een top 15 van gezonde snacks gemaakt, die je snel een eenvoudig zelf kunt maken. Ideaal als tussendoortje maar ook als gezond alternatief voor de bitterbal tijdens een feestje.

  1. Vers fruit

De meest eenvoudige snack pak je eenvoudig van de fruitschaal. De ideale snacks voor tussendoor zijn bijvoorbeeld een appel, banaan of een handje druiven. Je kunt fruit het beste opeten in plaats van uit te persen of in een smoothie te verwerken. Zo krijg je namelijk de meeste vitamines en vezels binnen.

  1. Komkommer met humus

Dat komkommer een gezonde snack is, wisten de meeste mensen al wel. Wil je een extra gezonde snack maken, combineer een schijfje komkommer dan eens met wat humus. Dit maakt het net wat smeuïger. Humus wordt gemaakt van kikkererwten, knoflook en olijfolie. Het is super gezond, werkt ontstekingsremmend en helpt hart- en vaatziekten te voorkomen.

  1. Geroosterde kikkererwten

Kikkererwten worden niet alleen gebruikt om humus van te maken. Je kunt ze ook even roosteren in de koekenpan. Je krijgt dan een soort borrelnootjes, maar dan heel gezond.

  1. Cherrytomaatjes met mozzarella

Deze snack oogt niet alleen aantrekkelijk maar is ook nog eens heel gezond. Cherrytomaatjes bevatten veel vitamine C en kalium. Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Dit doet mozzarella ook, maar dan vanwege de eiwitten en calcium, waardoor ons lichaam het gunstige HDL-cholesterol produceert.

  1. Ongezouten en ongebrande noten

Als je op zoek bent naar een eenvoudige maar effectieve snack, koop dan eens verse noten. Kies wel voor ongebrande en ongezouten noten, want te veel zout is niet goed voor ons lichaam. Noten bevatten wel iets meer vetten maar zijn heel voedzaam waardoor je snel een voldaan gevoel hebt. Bovendien verlagen ze de kans op allerlei ziekten zoals diverse soorten kanker en hart aandoeningen.

  1. Worteltjes

Worteltjes zijn gezond omdat ze onder andere bètacaroteen bevatten, die allerlei ziektebeelden helpen te voorkomen. Ze zijn ook lekker om tussendoor op te peuzelen. Wil je er een smaakje aangeven, maak dan eens een dressing met bijvoorbeeld blauwe kaas.

  1. Hardgekookt eitje

Nog zo’n heel eenvoudige snack die ook nog eens heel effectief is bij het afvallen. Het vult namelijk snel. Een hardgekookt ei bevat niet alleen veel eiwitten, maar ook de vitamines B12 en K2. Bovendien is een hardgekookt ei ook rijk aan vezels. Eet er ook weer niet te veel in verband met de hoeveelheid cholesterol.

  1. Peer met ricotta

Ricotta bevat onder meer veel calcium en eiwitten. Peren zijn niet alleen heel lekker, maar ook gezond. Het zorgt voor een gezonde en bijzondere combinatie. Je kunt ook met andere kaassoorten werken, maar ricotta heeft een heel fijne structuur.

  1. Olijven

Niet iedereen vindt ze lekker, maar olijven zijn een heel gezonde snack. Naast veel onverzadigde vetten bevatten ze ook veel antioxidanten. Ze passen natuurlijk perfect bij een mediterrane maaltijd maar ook op de borrelplank.

  1. Verse haring

Een van de meest oer Hollandse snacks is ongetwijfeld een haring met wat ui. Naast veel eiwitten bevat haring veel omega-3 vetzuren en veel vitaminnen en mineralen. Het is dus niet alleen heel lekker maar net als andere vette vissoorten zoals makreel en zalm ook heel gezond.

  1. Boerenkool chips

Een van de meest ongezonde snacks is een zak chips uit de supermarkt. Ben je op zoek naar een gezond alternatief, maak dan eens boerenkool chips. Het recept is heel simpel. Besprenkel een aantal boerenkoolbladen met wat olijfolie en strooi er een klein beetje zeezout, knoflook en sesamzaad overheen. Bak ze daarna op 180 graden in zo’n 15 minuten gaar op een met bakpapier beklede bakplaat.

  1. Avocado

Wat in deze lijst natuurlijk niet mag ontbreken is avocado. Het is een zeer voedzame vrucht die bovendien heel goed is voor je huid. Je kunt hem op allerlei manieren gebruiken zoals in een salade of gewoon op een crackertje.

  1. Griekse yoghurt met blauwe bessen

Een bakje Griekse yoghurt is een rijk aan eiwitten. Je maakt hem nog gezonder en lekkerder door er blauwe bessen aan toe te voegen. Heerlijk als tussendoortje maar ook als ontbijt.

  1. Edamame sojaboontjes

Deze Japanse boontjes kun je gewoon in de supermarkt verkrijgen. Ze zijn supergezond. Je kookt ze heel eventjes en daarna eet je ze uit de schil. Ze zijn ook heerlijk in een pokebowl.

  1. Zoete aardappelfriet

Een frietje van de snackbar is een heel populaire Nederlandse snack maar natuurlijk niet al te gezond. Een gezond en lekker alternatief is zoete aardappelfriet uit de oven. Bestrooi de gebakken frietjes met wat zeezout of paprikapoeder. Gebruik geen olijfolie, daar worden de frietjes slap van.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen zien, is er meer dan voldoende keuze als het om gezonde snacks gaat. Het was slechts een kleine greep uit het enorme aanbod. Lang niet alle snacks hoeven alleen maar plantaardig te zijn. Deze zijn natuurlijk wel het meest gezond, zeker als je wilt afvallen. Eet vooral gevarieerd en met mate.