Een aangebrande pan, zo krijg je die weer schoon

Een aangebrande pan, zo krijg je die weer schoon

Soms kan het gebeuren dat je pan aanbrandt tijdens het bereiden van je gerechten. Je moet dan de pan weer schoon krijgen. Dat kan dan een lastige en vervelende klus worden omdat het aangebrand is. Je kunt een aangebrande pan schoonmaken op verschillende manieren. Nieuwsgierig? Lees dan verder.

Je aangebrande pan schoonmaken met Baking soda

Als je jouw aangebrande pan schoonmaken wilt, kun je het wondermiddel Baking soda gebruiken. Het enige dat je hiervoor moet doen is de aangebrande pan vullen met warm water. Je voegt dan een schepje baking soda toe. De pan laat je een nachtje gewoon staan. Je pakt een afwasborstel en schrobt het aangebrande eraf zonder moeite. Je pan zal weer glimmen. 

Mocht het niet meteen werken op deze manier kun je water koken. Het water doe je in de pan en voegt nog een beetje baking soda toe. Wanneer het water bezig is met koken, schraap jij je onderkant schoon. Soms kan het zijn dat het dieper is aangebrand en dan kun je dit toepassen.

Cola, kan goed helpen bij een aangebrande pan 

Je kent de frisdrank cola wel. Een lekker koud drankje dat heerlijk smaakt. Wist je dat cola goed is voor roest bijvoorbeeld. Cola kun je voor verschillende dingen gebruiken. Bijvoorbeeld je hebt kauwgom in je haar gekregen. Met cola krijg je de kauwgom snel weer uit je haren. Je kunt de cola ook gebruiken voor een aangebrande pan schoonmaken. Dit werkt als volgt:

  • Voeg cola toe tot net boven de rand waar het aangebrande zit
  • Laat de pan een nacht staan, de cola weekt dan in de pan
  • Maak de dag erop de pan leeg en was deze af op de gebruikelijke manier

Waspoeder met cola mengen voor je aangebrande pan

Lukt het niet direct met de cola dan kun je ook de cola mengen met waspoeder. Je hebt maar weinig waspoeder nodig. Je mengt het met elkaar en roert het door elkaar. Laat het even inwerken en je kunt het aangebrande in de pan los wrijven. En je pan is weer klaar voor het volgende gerecht.

Citroen helpt goed bij aangebrande melk 

Je hebt melk gekookt en de pan is aangebrand. Dan is citroensap een goede keuze om je aangebrande pan schoon te maken. Je voegt heet water met citroensap toe in de pan. Een kwartier laat je dit rustig weken. Je kunt dan met een borstel de vloeibare resten van de aangebrande melk verwijderen. Citroen werkt voor meerdere vloeistoffen die zijn aangebrand.

De aangebrande pan schoonmaken met afwasmiddel en water

Het is eenvoudig om een aangebrande pan schoon te maken. Je hebt ook niet veel nodig. Vul de pan met heet water en doe er wat afwasmiddel erbij. Zet de pan op het vuur en zorg dat het water gaat koken. Laat het water ongeveer 15 minuten op klein vuur koken. 

Neem een spatel zodat je de aangebrande stukken los kunt maken door te schrapen. Maak de pan leeg nadat alles los is gemaakt. Nu kun je de pan met een afwasborstel of sponsje verder schoonmaken. Is het een gewone pan en geen pan met anti aanbak laag dan kun je ook een staalborstel gebruiken.

Azijn is voor veel schoonmaak karweitjes handig

Iedereen heeft wel azijn in huis. Het is ook een middel dat veel wordt gebruikt voor het schoonmaken. Je kunt azijn ook heel gemakkelijk gebruiken voor je aangebrande pan. Je voegt in de pan het azijn. Hier doe je koud water erbij. Wacht nu een kwartier en laat het weken. Als het kwartier voorbij is kun je met een afwasborstel het aangebrande allemaal los maken. Je pan was je dan verder af want de pan is dan helemaal weer schoon.

Maak de aangebrande pan schoon met een vaatwastablet

Een aangebrande pan kun je niet in de vaatwasser doen. Hij zal dan niet goed schoon worden. Toch kun je een vaatwastablet gebruiken om je aangebrande pan schoon te maken. Een vaatwastablet kan van grote waarde zijn voor een aangebrande pan. De pan schoonmaken doe je op deze manier:

  • Vul de pan met warm water
  • Voeg een vaatwastablet toe aan het water, zodat die kan oplossen
  • Laat de pan met de vaatwastablet een paar uur staan
  • De resten weken los
  • Pak een afwasborstel en schrob het aangebrande eraf
  • Je pan is weer schoon.

Een aangebrande ovenschaal of bakplaat schoonmaken

Een aangebrande pan kun je op een eenvoudige manier schoonmaken. Dat geldt ook voor een aangebrande ovenschaal of bakplaat. In een paar stappen kun je een aangebrande bakplaat of ovenschaal schoon krijgen. Je vult de ovenschaal of bakplaat met water en voegt afwasmiddel eraan toe. Je zet dan de bakplaat of ovenschaal in de oven. Let erop dat de temperatuur op laag staat. 

Alles weekt los tijdens dit proces. Leeg de resten bijvoorbeeld in een vergiet. Je gootsteen zal dan niet verstoppen. Mochten er toch nog resten overblijven die wat plakken kun je die verwijderen met een glasschraper bijvoorbeeld. Het is ook een goede tool voor hardnekkige aangekoekte resten. Je ovenschaal of bakplaat worden dan niet beschadigd.

Een wijnazijn gebruiken bij lelijke brandplekken in de pan

Het is soms mogelijk dat er brandplekken blijven in de pan. Deze kun je gemakkelijk verwijderen met een witte wijnazijn. Je voegt 50 ml witte wijnazijn bij 250 ml kokend water. Je giet het water en de azijn in de pan. Laat het ongeveer 15 minuten weken. De brandplekken in de pan zouden weg moeten zijn.

Mocht dat niet het geval zijn kun je het nog eens herhalen. Er is ook nog de mogelijkheid dat je iets witte wijnazijn op een doekje giet. Je wrijft de bodem van de pan ermee in. Dat herhaal je net zolang totdat de brandplekken zijn verdwenen in de pan. Het is belangrijk dat je de pan na dit proces goed afspoelt. Je wilt niet dat het eten dat je daarna bereid gaat proeven naar azijn.

Voorkom het aanbranden van je pan, door het vuur lager te zetten tijdens het koken.