Elektrisch koken wordt populairder. Wat zijn de voor- en nadelen?

Elektrisch koken wordt populairder. Wat zijn de voor- en nadelen?

Het elektrisch koken wordt steeds meer gedaan in het huishouden. Dit komt vooral omdat nieuwbouwprojecten niet meer de verplichting hadden om op gas aan te sluiten. Een elektrische kookplaat is in nieuwe woningen standaard geworden. Mensen kiezen tegenwoordig ook vaker voor een elektrische kookplaat. Wij vertellen je alles over de voordelen elektrisch koken en we vertellen je ook over de nadelen elektrisch koken.

Uit deze kookplaten kun je kiezen.

De gaskookplaat is een van de oudste manieren waarmee je kunt koken. Het is ook de goedkoopste manier. Je kunt uit vijf soorten kookplaten kiezen voor je keuken. We zetten deze voor je op een rij.

  • Een gas kookplaat
  • Een inductie kookplaat
  • Een elektrische kookplaat
  • Een keramische kookplaat
  • Een halogeen kookplaat

Het elektrisch koken wordt steeds populairder onder de mensen. Sinds dat nieuwbouwprojecten geen verplichtingen meer hebben om op gas aan te sluiten is de vraag naar elektrisch koken groter geworden. Een elektrische kookplaat is in nieuwe huizen al standaard geworden. Huiseigenaren die een nieuwe keuken aanschaffen kiezen er ook steeds meer voor. 

Voordelen elektrisch koken

De drie meest gebruikte manieren van elektrisch koken zijn op een gietijzeren elektrische kookplaat, op een inductie kookplaat en als je wilt koken op een keramische kookplaat. Met deze manier kun je elektrisch koken. Alle drie de vormen hebben voordelen elektrisch koken en wat het verschil is dat leggen we je uit.

Een gietijzeren elektrische kookplaat

Als je kiest voor een gietijzeren elektrische kookplaat, dan wordt de plaat aan de onderkant verwarmd. Dat gebeurt door verwarmingsspiralen. De kookplaat zelf heeft gedefinieerde pitten. Je kunt ze vergelijken met pitten zoals bij een gasfornuis. Een voordeel elektrisch koken op een gietijzeren elektrische kookplaat is de stevigheid. 

Deze soort kookplaat is niet duur in de aanschaf. Als je de elektrische kookplaat uitschakelt op tijd dan kan die nog door sudderen tot het gerecht klaar is want de plaat is nog warm. Je kunt ook gemakkelijk het eten nog even warm houden.

Een inductie kookplaat in je keuken

Je wilt een nieuwe keuken met een inductie kookplaat of het nieuwe huis heeft een inductie kookplaat in de keuken. Je gaat koken door middel van een elektromagnetisch veld. In de inductie plaat zitten elektrische spoelen. Een inductie kookplaat gaat gemakkelijk 10 tot 15 jaar mee. Door de elektrische spoelen wordt er een wervelstroom gecreëerd waardoor het omgezet wordt in warmte. Als je kookt op een inductieplaat wordt de plaat niet verwarmd, maar de bodem van de pan. Een inductie kookplaat gebruikt energie efficiënt. Een inductie kookplaat heeft kinderslot.

Koken op een keramische kookplaat

Een keramische kookplaat werkt op elektrische verwarmingselementen. Er ligt een glasplaat over de verwarmingselementen. Wanneer de verwarmingselementen op temperatuur zijn gaan ze rood kleuren. Als dat is gebeurd, dan worden de glasplaat en pannen ook verwarmd. Een keramische kookplaat heeft een glad oppervlak. 

De kookplaat is voorzien van een glasplaat waarop de kookzones in lijnen is aangegeven. De keramische kookplaat oogt strak en ook netjes wanneer er geen pannen opstaan. Een keramische kookplaat is eenvoudig schoon te houden. Koken op een keramische kookplaat heeft een groter voordeel dan koken op inductie. Je kunt namelijk een gerecht langer warm houden met restwarmte.

Een keramische kookplaat gaat 15 tot 20 jaar mee, als je deze goed onderhoud. Dat is dus meer dan een inductie kookplaat. In de aanschaf is een keramische kookplaat goedkoper dan een inductie kookplaat.

Nadelen elektrisch koken

De drie meest gebruikte elektrische kookplaten hebben ook nadelen. De nadelen van de gietijzeren elektrische kookplaat, de inductie kookplaat en de keramische kookplaat zullen we je niet onthouden. Zo kun je een goede keuze maken als je nog geen keuken hebt. Is er al een elektrische kookplaat aanwezig in je keuken of nieuwe huis dan weet je wat er mogelijk is.

De gietijzeren elektrische kookplaat

De elektrische kookplaat heeft als nadeel dat deze langzamer warm wordt als de inductie en de keramische kookplaat. De elektrische kookplaat koelt ook langzamer af. Je kunt ook moeilijk inschatten wanneer je de kookplaten kunt gebruiken. De elektrische kookplaat reageert traag op de warmte. Het kan lastig zijn maar als je erop inspeelt dan zou het moeten lukken. 

Het schoonmaken van deze vorm van kookplaat kan een lastige klus zijn en dat komt doordat de kookplaat niet helemaal glad is. De plaat of het spiraal worden heet waardoor het kan gebeuren dat etensresten gaan inbranden. Dat is ook een van de nadelen elektrisch koken. Je hebt in de keuken een aparte elektriciteitsgroep nodig. Dat is ook een vereiste wanneer je deze vorm gebruikt. Een van de nadelen elektrisch koken op deze kookplaat is dat die naar verloop van tijd kan roesten.

De inductie kookplaat

De inductie kookplaten zijn vrij duur in de aanschaf. Een inductie kookplaat gebruikt veel vermogen. Een aparte elektriciteitsgroep heb je dan ook nodig. De pannen die je gebruikt hebt voor de gas kookplaat kun je op de inductie niet meer nemen. 

Met een inductie kookplaat heb je nieuwe pannen nodig. De magnetische straling kan gevaarlijk zijn voor mensen die een pacemaker hebben. Het hoeft niet altijd zo te zijn, maar je zou dat wel met de cardioloog kunnen bespreken. Het kan veel twijfels wegnemen voordat je overweegt een inductie kookplaat te kopen.

De keramische kookplaat

Als je kiest voor een keramische kookplaat heb je als nadeel dat die langzaam opwarmt. De keramische kookplaat blijft ook lang heet. Dat is fijn wanneer je nog eten warm wilt houden, maar als je echt klaar bent met koken en eten dan zou je het liefst deze afgekoeld hebben. Voor sommige kan dit een nadeel zijn. 

Het koken op een keramische kookplaat zal altijd langer duren dan op een inductie kookplaat of op een gas kookplaat. Er zijn nog nadelen elektrisch koken op een keramische kookplaat. De pannen die je gebruikt moeten vlak zijn. Pannen die je gebruikt hebt op gas zijn ongeschikt om op de keramische kookplaat te gebruiken. Er kan snel een barst ontstaan met zware pannen. Een aparte elektriciteitsgroep is vereist.