Uit eten als je op dieet bent

Je bent op dieet, wat betekent dat je bezig bent met gezond eten omdat je wilt afvallen. Toch ontkom je er soms niet aan om met vrienden of familie uit eten te gaan. Dat kan als je op dieet bent soms lastig zijn. Wat eet je dan? Je bent bezig met een dieet volgen en dan mag je niet alles eten. Uit eten gaan is altijd leuk en zelfs als je op dieet bent zijn er dingen die je gemakkelijk kunt eten. We leggen je uit hoe je dit het beste kunt doen zonder dat het problemen geeft voor je dieet want je wilt ook niet altijd afzeggen omdat je bezig bent met afvallen.

Uit eten, kies eerst voor caloriearme dranken

Als je gaat uit eten wil je ook graag misschien een alcoholisch drankje erbij wanneer het gezellig is. Dit kun je beter niet doen als je bezig bent met een dieet volgen. Bestel eerst een drankje dat caloriearm is zoals water, light frisdrank of thee. Dit zal de ergste dorst lessen. 

Je kunt dan met jezelf afspreken van dat je maar 1 of 2 alcoholische drankjes drinkt. Wanneer je meteen start met alcohol zal het drinktempo hoger liggen. En dat is niet goed voor het dieet want te veel alcohol zet aan. Omdat je de ergste dorst hebt gelest met een caloriearm drankje zul je niet veel gaan drinken. 

Stokbrood is taboe

Een dieet volgen is zwaar en betekent dat je honger hebt omdat je minder eet. Bij de meeste restaurants krijg je vooraf stokbrood. En als je honger hebt ben je geneigd om veel stukjes achter elkaar te pakken. En dat tikt aardig aan calorieën. Bestel het niet vooraf en als het er automatisch staat spreek dan met jezelf af dat je maar een stukje pakt. Stokbrood is eigenlijk taboe in een dieet dus kun je beter vermijden.

Groenten in een dieet zijn belangrijk

In ieder restaurant kun je groenten krijgen. Zorg ervoor dat je voldoende groenten bij je gerecht hebt. Heeft een restaurant geen groenten bij het gerecht dan kun je een salade pakken. Is de groente te weinig die je krijgt kun je extra groenten apart bestellen.

Dieet volgen: Kies voor mager vlees of vis

Als je op dieet bent is het belangrijk dat je voor mager vlees of vis gaat. Dat geldt ook wanneer je uit eten gaat met vrienden of familie. In een restaurant moet je wel opletten op de porties want die zijn vrij groot. Dat is voor een dieet ook niet goed. Magere vleessoorten die je kunt eten zijn bijvoorbeeld tartaar, rosbief, runderlap, varkenshaas, biefstuk, kip e.d. 

Schelp of schaaldieren en vis kun je allemaal eten. Als voorgerecht zou je bijvoorbeeld een heldere soep kunnen pakken, carpaccio of sushi bijvoorbeeld. Een gerechtje met kip en groenten mag ook. Kies niet voor gefrituurde of gepaneerde vlees en vissoorten.

Geen gebakken aardappelen of friet tijdens het uit eten

Je bent lekker op stap met vrienden of familie en gaat uit eten. Bij de meeste gerechten krijg je friet of gebakken aardappelen. Dat zijn boosdoeners wanneer je een dieet volgt omdat deze veel olie bevatten en zijn daarom calorierijk. Je kunt dan kijken bij de gerechten of er zijn waar je pasta, gekookte aardappelen of rijst erbij krijgt want dit mag je eten in mate. Staan op de kaart geen gerechten met rijst e.d. dan kun je vragen aan het restaurant of ze dat willen maken voor je. 

Wil je zelf toch frieten of gebakken aardappelen die dag dan kun je het beste eerst de groenten en vlees of vis eten. Pas op het einde eet je de gebakken aardappelen of patat. Je zult dan onbewust minder ervan eten.

Drink extra water tijdens het uit eten

Het eten in een restaurant is soms zout. Vraag extra water voor op tafel. Vooral als je wijn wilt drinken bij je gerecht. Je bent anders geneigd om meer wijn te gaan drinken. Met water kun je de ergste dorst lessen waardoor je de wijn drinkt voor het smaakje. Het zal goed zijn voor je dieet.

Langzaam eten en goed kauwen 

Als je op dieet bent is het belangrijk om langzaam te eten en om goed te kauwen. Dat geldt ook wanneer je niet op dieet bent maar dan is het iets meer belangrijk. Probeer af en toe je bestek neer te leggen of neem een slokje water tussendoor. Praat tussendoor met iemand. Je gaat dan merken dat je minder eetlust hebt en dat je voldoende hebt gegeten.

Laat de saus apart op tafel zetten

Heb je een gerecht waar saus bij is, kun je het beste de saus apart laten serveren. Het geeft je de kans om zelf te bepalen hoeveel saus je op het gerecht doet. Saus kun je beter in mate gebruiken tijdens je dieet. Dit kun je ook doen met een dressing van een salade. Het kan in mate wanneer je bezig met een dieet volgen.

Geen dessert wanneer je gaat uit eten

Een dessert bevat veel calorieën. Het beste is deze te vermijden. Je kunt dan beter een kopje koffie of thee nemen met een koekje erbij. Zou je graag voor de gezelligheid toch een toetje willen dan zou je kunnen vragen of iemand deze met je wilt delen. Misschien wil iemand je wat afgeven van zijn dessert. Het kan in mate wanneer je bezig bent met afvallen. 

Geniet gewoon van uit eten gaan

Als je uit eten gaat wil je genieten. Doe dat gewoon! Soms mag je wel eens dingen eten wat minder gezond zijn. Het is belangrijk dat je dit in mate doet. Ga je niet alleen maar bezig houden met wat je eten gaat. Je moet ook gezellig samen kunnen zijn met vrienden of familie en een keer kunnen relaxen en niet bezig zijn met de calorieën.

Dan zal het dieet er niet veel onder lijden. En dan zal af en toe een dessert ook niet erg zijn. Plezier hebben is namelijk ook belangrijk.