Lekker eten in een duurzame woning

Lekker eten in een duurzame woning

Het is bekend dat duurzame woningen beter voor het milieu zijn dan oude traditionele woningen. Duurzame woningen maken namelijk gebruik van minder grondstoffen. Daarbuiten zijn duurzame woningen ook vaak zuiniger in het gebruik van energie. Ze zijn daarnaast zelfs vaak gezonder voor de bewoners en omwonenden.

Meer dan het bezuinigen van energie

Het bouwen van een duurzaam huis heeft meer voordelen en doelen dan slechts het besparen van energie. Hoewel dit een groot voordeel is, zijn er nog veel meer redenen om te beginnen aan een duurzaam project. Hetgeen dat voorop staat is namelijk het milieu en de gezondheid van de mens. Dit zijn de belangrijkste redenen om duurzamere woningen te bouwen.

Wat zijn nog meer voordelen?

Het gebruiken van duurzame materialen bespaart dus niet alleen energie, maar het zorgt ook voor een goede gezondheid van de bewoners. Zo kunnen duurzame materialen vaak zorgen voor een betere ventilatie van de woning. Zo komt er voldoende frisse lucht binnen wat uiteraard goed is voor de mens. Een gezond binnenmilieu komt ook tot stand met materialen die vocht, schimmel en ophoping van schadelijke stoffen voorkomen. Duurzame huizen, wijken, en steden zijn vaak ook prettiger en leefbaarder dan oude, traditionele gebouwen. Hiernaast zijn duurzame woningen vaak verantwoord in het watergebruik. Zo min mogelijk verspilling dus.

Duurzame sloop

Door huidige gebouwen op duurzame wijze te slopen, kunnen materialen die daarbij vrijkomen opnieuw gebruikt worden. Deze herbruikbare materialen worden dan gebruik bij allerlei andere processen waar geen nieuwe materialen voor gebruikt hoeven te worden. Hiermee wordt voorkomen dat grondstoffen voor de bouw op kunnen geraken. Het hergebruiken van materialen heeft dus een hoop voordelen en wordt ook steeds meer gedaan.

Zonnepanelen

Het is mega rendabel om zonnepanelen te laten plaatsen. Jouw zonnepaneleninstallatie verdien je binnen een aantal jaar terug met de kosten die je bespaart op energie. Jouw dakpannen maken ruimte voor zonnepanelen waarmee jij kosten bespaart en je steentje bijdraagt aan het milieu. De dakpannen soorten maken niet uit, want op ieder stabiel dak waar ruimte is, kunnen zonnepanelen geplaatst worden. Zo denk je aan het milieu en aan je eigen portemonnee.

Isolatie

Duurzame woningen zijn ook een heel stuk beter geïsoleerd dan oude woningen die minder duurzaam zijn. Zo wordt er gebruik gemaakt van gevelisolatie, glasisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Dakisolatie bespaart het meeste energie, omdat de meeste energie vaak via het dak verloren gaat.

Het positieve effect op het milieu

Een duurzaam huis heeft dus weinig effect op het milieu en als er al sprake is van een effect, is het positief. Met de juiste isolatie hoeft er weinig gestookt te worden en gaat er minder energie verloren. Door zonnepanelen te plaatsen bespaar je op de kosten van energie en draag je ook een steentje bij aan het milieu. Door materialen te hergebruiken raken bouwstoffen niet zo gauw op waardoor nieuwe materialen niet zo gauw geproduceerd hoeven te worden. Verder heeft een duurzaam huis ook voordelen voor de gezondheid van bewoners doordat er goed geventileerd kan worden; niemand kan zonder frisse lucht.