Leukste plekken om te lunchen in Alkmaar

Leukste plekken om te lunchen in Alkmaar

Wil je net je laptop dichtklappen omdat je wel klaar bent met al dat geregel – mail checken, socials bijhouden, nieuwe muziek zoeken, een autoverzekering afsluiten of nieuwe boodschappenfolders doornemen – stuit je op een site met allemaal leuke uitstapjes. Naar Alkmaar bijvoorbeeld. De kaasstad aan het Noord-Hollands kanaal is een heerlijke plek om te winkelen, het is er zo gezellig dat je laat in de middag de neiging krijgt om er nog een dagje aan vast te plakken. Doen, want de stad en haar omgeving lenen zich prima voor een weekendje of zelfs een midweekje weg. Misschien nu nog niet helemaal vanzelfsprekend. Maar zodra de wereld weer meer open gaat, is dit een uitstapje dat je zeker moet maken. Te beginnen met een goede lunch. Waar lunchen de locals in Alkmaar eigenlijk? 

Alkmaars Koffiehuis, Gedempte Nieuwesloot 42

Het Alkmaars Koffiehuis is het Noord-Hollandse equivalent van het gezellige Central Park uit Friends. Een ongedwongen sfeer waar iedereen met elkaar in gesprek raakt, een spelletje doet of even de gitaar van de muur haalt om een liedje te spelen, het mag allemaal. Maar je komt er natuurlijk in de eerste plaats om lekker te lunchen en daar hebben ze bij deze mooie tent aan de Gedempte Nieuwesloot wel verstand van. Natuurlijk kun je er een pannenkoek, uitsmijter of tosti nemen, maar wij raden je de broodjes en de soepen aan. Gemaakt met lokale ingrediënten en alles is supervers. Probeer meteen ook één van de vele speciaalbieren die ze er koud hebben staan!

Soepp, Hekelstraat 31 en 33

Het populaire Soepp, gelegen in het prachtige d’Oude Stad, begon als piepklein tentje waar je een kom heerlijke verse soep of een kop thee kon bestellen. Het was zo’n succes dat eigenaresse Sophie ook maar het pand ernaast heeft gekocht en bovendien de etages erboven als Bed & Breakfast heeft ingericht. Het aanpalende pand doet dienst als winkel voor… soepjurken! Sowieso zijn alle vintage dingen die je hier ziet, te koop. De menukaart is vegetarisch of veganistisch en altijd biologisch. Check hun facebookpagina voor hun kleurige food-foto’s en het water loopt je direct in de mond. 

Kowalski, Fnidsen 56

Even verderop vind je nog zo’n fijn tentje waar de Alkmaarders gek op zijn. Aan het Fnidsen zit het hippe Kowalski. Hier hebben ze alleen maar eerlijke producten zoals biologische thee en koffie, speltbrood en zelfgemaakte taarten. Het ijs dat je na je lunch niet kan laten staan is afkomstig uit Alkmaar, van Professor Grunschnabel. De inrichting is verrassend en de bediening vrolijk, ontspannen en persoonlijk. Het mooie pand heeft trouwens twee ingangen: aan het Fnidsen en aan het Luttik Oudorp. Na de lunch bij Kowalski kun je met nieuwe energie verder shoppen. En heb je even later weer honger gekregen? Dan neem je gewoon nog een heerlijk frietje met Vlaamse mayo bij De Vlaminck!