Waar lunchen de locals in Haarlem?

Waar lunchen de locals in Haarlem?

Haarlem, de Spaernestad, is een plek waar je gemakkelijk een heel weekend of midweek zoet bent. Molen De Adriaan, de Hout, de Grote Markt, de musea, de hofjes en het vele groen rondom de stad: er is veel te zien en te doen. Tenminste, zodra horeca en bezienswaardigheden weer toegankelijk zijn na de coronacrisis. Maar dat gaat zeker weer gebeuren. Voor nu kun je je alvast verheugen op deze heerlijke lunchgelegenheden, waar je vooral Haarlemmers zelf treft.

‘t Wapen van Kennemerland, Ramplaan 125

Verstopt in het Ramplaankwartier, even buiten de westelijke ringweg, zit ‘t Wapen van Kennemerland. Haarlemmers noemen deze uitspanning De Stinkende Emmer. Vroeger, in de tijd dat nog niemand een auto, computer, smartphone of toegang tot internet had. Laat staan dat er zoiets als een online energievergelijker werd gebruikt. Maar dus in die tijd gold deze plek als pleisterplaats voor vissersvrouwen. Zij kwamen hier een neut drinken en lieten hun visemmers buiten staan. Die emmers staan er niet meer, maar de bedrijvigheid is er nog steeds. Zeker in de warme maanden is dit een populaire plek waar Haarlemmers graag neerstrijken. Dat zie je meteen als je het gezellige terras dat grenst aan het weiland betreedt. 

Café De Roemer, Botermarkt 17

Heb je geen zin om de stad uit te gaan voor de lunch? Neem dan plaats in Café De Roemer. Hier vind je Haarlemse zakenlieden, artiesten, kunstenaars en marktkoopmannen. De kaart is niet zo heel bijzonder, maar er is voor elk wat wils en de gezelligheid is ongekend. Je hebt vanaf het terras uitzicht op het gebouw dat dienst deed als winkelpand van de V&D. De drogisterij, Van Der Pigge, die min of meer ‘in’ het immense pand zit, is trouwens alleen al door haar geschiedenis het bekijken waard. Aan de andere kant van de Botermarkt zit de culinaire specialist Mabrouk, een winkel waar veel Haarlemmers hun kookingrediënten halen. Verderop bevindt zich de hippe wijk de Vijfhoek. Niet zo vreemd dus dat De Roemer een echte Haarlemse ontmoetingsplaats is.  

Spaarne 66, Spaarne 66

Spaarne 66 is ook al zo’n populaire plek, dit etablissement scoort bovendien altijd hoog in landelijke terrassen-tests. Urenlang kun je hier genieten van de bootjes op het Spaarne, de Melkbrug die zo nu en dan opengaat en de zon, die bijna de hele dag op de tafeltjes en stoeltjes schijnt. Haarlemmers die hier afspreken voor de lunch zijn er niet zelden rond borreltijd nog steeds te vinden. De hipste winkelstraat van Haarlem, de Kleine Houtstraat, ligt direct om de hoek, net als de Grote Markt. En aan de andere kant vind je, mocht je nog een afzakkertje willen halen, een echte Haarlemse bruine kroeg: Café Koops. Alvast veel plezier in deze prachtige stad!