Welke wijn drinken we bij welk gerecht?

Welke wijn drinken we bij welk gerecht?

Houd je van wijn bij je eten? Heb je een etentje georganiseerd maar weet je niet welke wijn erbij past? Je hebt verschillende soorten wijn. Sommige wijnsoorten passen goed bij een bepaald gerecht. Als je niet echt een wijnkenner bent kan dit lastig zijn om te weten welke wijn bij een gerecht past. Je wilt de gasten vermaken met je etentje en dan kan het belangrijk zijn om te weten welke wijn goed bij jouw gerecht past. 

Welke wijn past bij kaasgerechten?

Als je kaassoorten zoals camembert, gruyère of brie hebt zijn dat zachte kaassoorten. Bij de zachte kaassoorten passen vooral lichte wijnen. Je zou dan kunnen denken aan een Pinot noir. Je zult er zeker een succes mee hebben. Vooral als de keuze valt op rode wijnen is dat een goede optie. 

Een rode wijn zoals Cabernet Sauvignon of Shiraz passen heel goed bij de hardere kaassoorten zoals Grana Padano of Pecorino. De Cabernet Sauvignon is een volle ronde wijn die heerlijk smaakt bij hardere kaassoorten. Je kunt een rode wijn met kaas combineren wanneer je wijn bij het eten wilt hebben. Echter laat witte wijn zich beter combineren met kaas dan een rode wijnsoort.

Dit komt door het lage tanninegehalte in de witte wijnsoorten. Een Riesling smaakt bijvoorbeeld heerlijk bij een kaasfondue. Heb je een gerecht met geitenkaas dan zou je kunnen kiezen voor een Sauvignon Blanc.

Welke wijn kies je bij gevogelte?

Als je op het menu kalkoen of kip hebt kun je het beste kiezen voor witte wijn. Je hebt dan de perfecte wijn bij het eten. Je kunt dit goed onthouden door een vuistregel en dat is hoe lichter je vlees is, hoe lichter is ook je wijn. Als je dit onthoudt zul je niet gauw de verkeerde wijn in huis halen. De bereidingswijze van gevogelte kan ook belangrijk zijn bij je keuze.

Heb je geroosterd gevogelte dan past een chardonnay er goed bij. Een lichte rode wijn of een rosé smaken ook lekker bij geroosterd vlees. Heb je een barbecue en gevogelte dan zou je kunnen gaan voor een volle rode wijn zoals Cabernet Franc of een Malbec.

Witte wijn bij het eten is ideaal bij visgerechten

Voor visgerechten kun je het beste kiezen voor witte wijn. De reden hiervan is dat de tannine in rode wijn en visolie niet prettig is voor je smaak. Het geeft een metaalachtige nasmaak. Wanneer je wel een rode wijn wilt kies dan voor een rode wijn met een laag tanninegehalte. Bij een tilapia of zeebaars past een Grüner Veltliner of een Pinot Grigio. 

Wanneer je zalm hebt in je gerecht kun je het beste kiezen voor een Viognier (volle) of een Chardonnay. De wijn bij het eten die je kunt kiezen bij een vette vis is bijvoorbeeld een lichte rode wijn of een rosé. Vette vissen zijn bijvoorbeeld makreel of haring. Het zal zeker een succes zijn als je kiest voor deze wijn bij het eten van vis.

Rundvlees en rode wijn bij het eten

Rode wijn past goed samen met het vet in het rundvlees. De tannine die in de rode wijn zit geeft een goede combinatie met het vette rundvlees. Hier geldt ook de regel van hoe vetter het vlees is, hoe voller moet je wijnsoort zijn. Wordt het vlees geserveerd met een saus dan kun je daar ook weer de wijn op aanpassen. Rundvlees past bij lichte of medium rode wijnen. 

Bij mager rundvlees zijn deze wijnen smaakvol. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een heerlijke Sangiovese. Voor een vet stukje rundvlees bij je gerecht kun je het beste kiezen voor een gedurfde wijnsoort. Een gedurfde rode wijn zoals Barolo of een Napa Cabernet passen goed bij steak, filet, t-bone of ribeye steak.

Welke wijn bij het eten kies je bij lamsvlees?

Lamsvlees is een delicaat vleessoort. Het is vooral delicater van smaak dan de meeste rundvleessoorten. Bij lamsvlees is daarom ook een lichtere wijn met een verfijnde smaak de beste keuze. Het lamsvlees zal ook de smaak van de saus overnemen. Je kunt bij lamsvlees kiezen voor medium-bodied wijnsoorten of een gedurfde rode wijn met lage tannines.

De wijnsoorten die het goed doen bij lamsvlees zijn:

  • De Malbec
  • De Syrah
  • De Petit Sirah
  • De Touriga Nacional
  • De Petit Verdot

Welke wijn past goed bij kalfsvlees?

Kalfsvlees is een van de soorten die goed zal matchen met een witte wijn of een rosé wijn. Een Weense Wiener Schnitzel kun je goed combineren met de Oostenrijkse wijn Grüner Veltliner. De delicate smaken van je kalfsvlees blijven behouden wanneer je dit zou frituren. Voor kalfsvlees geldt hetzelfde als voor lamsvlees en dat is dat deze de smaak van de saus overnemen.

Bij een gerecht met kalfsvlees kun je kiezen voor lichtere rode wijnen zoals Pinot Noir of een Rosé van Sangiovese. Een Valpolicella of een Zinfandel combineren ook goed met kalfsvlees. Je hebt dan een goede wijn bij het eten die een succes wordt bij je gasten.

Welke wijn past het beste bij wildgerechten?

Als je hertenvlees op je menu hebt staan bij een etentje kun je het best kiezen voor een rustieke medium-bodied rode wijn. Hertenvlees is namelijk mager vlees en soms wild rood vlees. Wanneer je het hertenvlees combineert met een rustieke rode wijn wordt het vlees minder wild en de wijn smaakt fruitiger. Wijnen die je goed kunt drinken bij wildgerechten zijn bijvoorbeeld Côtes du Rhône of de Châteauneuf du Pape.

Andere wijnen die je goed kunt combineren met een wildgerecht zijn ook de Valpolicella of de Montepulciano d’Abruzzo. Een andere goede wijn bij het eten is ook een goede Chianti. Dit zijn allemaal wijnen die rustiek medium bodied en rood zijn, en passen bij wildgerechten. 

Welke wijn past goed bij een pizza of pasta?

Als je het simpel houdt en kiest voor een heerlijke pizza dan kun je daarbij ook een lekker wijntje bij kiezen. Dat geldt ook voor een pasta. Kies bij lichtere gerechten zoals pasta en pizza voor een medium volle rode wijn.