De voordelen van vitamine D en waarom u het zou moeten nemen

De voordelen van vitamine D en waarom u het zou moeten nemen

Vitamine D is tegenwoordig misschien wel de meest populaire vitamine. Vitamine D wordt in twee vormen in voedsel aangetroffen: ergocalciferol (vitamine D2) en cholecalciferol (vitamine D3). Beide vormen treden op onder invloed van ultraviolette (UV) straling. Deze straling is onderdeel van zonlicht. Vitamine D2 wordt geproduceerd door bepaalde schimmels en schimmels, terwijl vitamine D3 wordt geproduceerd door de huid van mens en dier. Daarom komt de beste vitamine D van nature voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. 

Vitamine D speelt een rol bij verschillende mechanismen in het lichaam. Wat is vitamine D precies en wat zijn de voordelen van een optimaal vitamine D-gehalte in het bloed?

1. Verbetert de gezondheid van de botten 

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van de botten. Dit is om de opname van calcium en fosfor uit voedsel te verhogen. Bovendien zijn sterke botten het resultaat van voldoende toevoer van vitamine D3, dat helpt bij het reguleren en beheersen van het vermogen van het lichaam om fosfor en calcium op te nemen. Regelmatige inname van vitamine D3 verbetert de sterkte van botten en tanden.

2. Verminderd het risico op diabetes 

Diabetes is een aandoening waarbij het lichaam koolhydraten niet normaal kan verwerken. Er zijn verschillende soorten diabetes, waarvan type 1 en type 2 de bekendste zijn. Type 1-diabetes, een auto-immuunziekte, wordt meestal gediagnosticeerd in de kindertijd of adolescentie, terwijl type 2-diabetes meestal later in het leven optreedt en levensstijl gerelateerd is. Interessant is dat vitamine D beide soorten risico’s kan helpen verminderen.

3. Insuline controle

Vitamine D3 stimuleert de alvleesklier en stimuleert de insulineproductie. Het speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Er is minder suiker om u slaperig te maken, wat enorm helpt bij het verbeteren van de insulinecontrole bij diabetici.

4. Gezondheid van het hart

Vitamine D heeft een positief effect op de bloeddruk en vermindert het risico op een beroerte en een hartaanval. Sommige onderzoekers denken dat dit te maken heeft met het feit dat vitamine D het hart kalmeert en het uithoudingsvermogen verbetert.

5. Ter ondersteuning van hormonen

Vitamine D is de bouwsteen voor een belangrijk hormoon; calcitriol. Dit hormoon is onderdeel van de steroïde hormonen waaronder oestrogeen, progesteron, testosteron en cortisol vallen. Je kan het hormoon cortisol verlagen met supplementen.

6. Het beperken van botontkalking 

Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit eten goed worden opgenomen en worden opgenomen in de botten en tanden tijdens de groei. Het is nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken, en daarmee het risico van osteoporose op latere leeftijd te verminderen.

7. Een goede spierfunctie

Speelt een belangrijke rol bij het behoud van een goede spierfunctie. Een tekort kan gepaard gaan met spierzwakte en spierkrampen. Het hebben van voldoende vitamine D in het lichaam verbetert de balans en vermindert het risico op vallen.