Een restaurant runnen, dit komt er allemaal bij kijken

De horeca is een geweldig mooie bedrijfstak. Voor veel mensen is het runnen van een restaurant dan ook een droom. Om in de horeca te slagen, moet je echter wel uit het juiste hout zijn gesneden. Je moet vooral een doorzetter zijn. Maar alleen daarmee kom je er niet. Als je op een succesvolle manier een restaurant wilt runnen, moet je veel zaken regelen. Ben jij van plan om de stap te wagen, dan hebben wij een checklist die je als leidraad kunt gebruiken.

Bedrijfsplan

Als je een restaurant wilt gaan beginnen, komt er enorm veel op je af. Het begint natuurlijk allemaal met een gedegen bedrijfsplan. Hierin beschrijf je op welke manier je jouw restaurant wilt gaan opzetten. Wat wordt je doelgroep en strategie. Daarnaast schrijf je ook op wat de kansen en bedreigingen zijn om succesvol te worden. Hiervoor zal je dus een markt- en concurrentieanalyse moeten uitvoeren om de benodigde gegevens boven water te krijgen.

Het bedrijfsplan bevat ook een financieel plan. Hierin staat op welke manier je jouw plan gaat financieren, maar het moet ook inzicht geven in hoeveel omzet je moet gaan draaien om winstgevend te worden.

Daarnaast zijn er nog verschillende andere belangrijke zaken waar je aan moet denken, die je ook in je bedrijfsplan moet benoemen. Overigens zijn er online ook heel goede voorbeelden te vinden van een bedrijfsplan voor een horecaonderneming.

Voordat je hieraan begint, moet je echter als eerste het bestemmingsplan van de gemeente controleren. Op deze manier kun je achterhalen of er op de korte of lange termijn plannen zijn om de bestemming van de locatie en directe omgeving te wijzigen. Als dit zo is, dan moet je goed bekijken wat de impact daarvan is op jouw restaurant en welke opties je hebt.

Instanties en vergunningen

Iedereen die een bedrijf wil starten heeft de verplichting om zich te laten registreren in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Het is belangrijk dat je dit direct doet. Uiterlijk één week na de start moet het zeker zijn gerealiseerd. De registratiekosten bedragen 75 euro.

Vervolgens zal de KvK de door jou verstrekte gegevens doorgeven aan de Belastingdienst. Je hoeft dit dus niet meer zelf te regelen. Wat je wel moet bedenken is de manier waarop je het betalingsverkeer gaat regelen. Je moet hier in ieder geval alvast een zakelijke bankrekening voor regelen. Daarnaast moet je bedenken op welke betalingsmogelijkheden je jouw klanten wilt gaan aanbieden. Een mobiele pin is natuurlijk onmisbaar, maar je kunt ook denken aan betalingen via een QR-code.

Ten aanzien van het pand dat je op het oog hebt, moet je ook het nodige regelen. Los van of je een pand gaat kopen of huren, is het belangrijk dat je de tijd neemt om het koop- of huurcontract goed door te nemen. Neem hier de tijd voor en stel vragen over zaken die niet duidelijk zijn beschreven en laat dit ook in de overeenkomst aanpassen.

Omgevingsvergunning

Ook als je gaat verbouwen, slopen of renoveren heb je meestal een omgevingsvergunning nodig. Je kunt dit navragen bij de gemeente. Doe dit tijdig, zodat je niet door zaken wordt verrast. In de omgevingsvergunning staat ook vermeld wat de mogelijkheden zijn wat betreft toekomstige uitbreidingen of aanpassingen van je dienstverlening. Allemaal zaken waar je rekening mee moet houden.

Terrasvergunning

Als je de ruimte hebt voor je restaurant is het natuurlijk ideaal om een terras aan te leggen, waar jouw gasten op een mooie zomerdag een hapje en drankje kunnen nuttigen. Het lijkt heel vanzelfsprekend maar bedenk wel dat je hier in heel veel gemeenten een vergunning voor nodig hebt. Een terras mag je namelijk niet zomaar aanleggen, het is alleen maar toegestaan bij een gevestigde horecazaken.

Exploitatie- en drankvergunning

Het kan zijn dat als je een restaurant wilt starten, dat er een exploitatievergunning nodig is. Informeer hiernaar bij de gemeente. Welke vergunning in ieder geval in orde moet zijn is de drankvergunning. Ook deze wordt door de gemeente verstrekt. Neem deze wet goed door en instrueer je personeel hier ook over. Als je de wet niet naleeft, loop je de kans dat je hoge boetes krijgt.

Waar je ook aan moet denken zijn de muziekrechten. Je mag als café of restaurant namelijk niet zomaar muziek in het openbaar afspelen voor je gasten. Hiervoor gelden bepaalde regels. Voor toestemming kun je terecht bij Buma/Stemra en Sena.

Milieu

Als je een restaurant wilt gaan runnen, moet je rekening houden met allerlei voorschriften op het vlak van milieu, met betrekking tot bijvoorbeeld afvalstoffen, energie en geluid. Veelal kan worden volstaan met een melding, maar informeer hiernaar bij de gemeente.

Hygiëne

Een van de belangrijkste zaken in een horecazaak is hygiëne. Om eten en drinken te mogen bereiden, moet je je strikt aan de regels houden. Je moet als restauranthouder ook ingeschreven staan bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Onderschat dit onderwerp niet en ga er serieus mee om en zorg ervoor dat je personeel dit ook doet. Als ondernemer in de horeca met je een HACCP-plan kunnen overleggen dat je kunt bestellen op de site van de KHN.

Risico-inventarisatie en -evaluatie

Je zult hoogstwaarschijnlijk personeel in dienst nemen. Hiervoor moet je beschikken over een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), waarin staat beschreven wat de bedrijfsrisico’s op de werkplek zijn en hoe je deze zo veel als mogelijk gaat beperken.

Verzekeringen en administratie

Het lijkt misschien een open deur, maar we noemen het toch. Zorg ervoor dat je restaurant goed verzekerd is. Denk hierbij aan verzekeringen voor bedrijfsaansprakelijkheid, opstal en bedrijfspand, inventaris en voorraad, arbeidsongeschiktheid en rechtsbijstand.

Bedenk ook of je de boekhouding zelf gaat doen of toch gaat uitbesteden. Hoe groter je zaak wordt, des te complexer deze wordt.

Reserveringssysteem

Als je alles hebt geregeld en je restaurant is geopend, wordt het tijd om de gasten aan tafel te krijgen. Bedenk hoe je gasten wilt laten reserveren. Dit kan per e-mail of telefoon, maar je kunt ook aan reserveringsapps zoals The Fork denken.