De kroket, wie kent deze niet? De gefrituurde snack waarbij een vulling is gerold in een laag paneermeel. De hartige gefrituurde lekkernij zie je het meest in snackbars, frituren en lunchrooms. In restaurants wordt het geserveerd met frieten en salade. Het bekende gefrituurde rolletje vleesragout is een geliefde snack die je op de hand, op brood met mosterd en zelfs in een restaurant nog kunt eten. Echter zien we het broodje kroket steeds minder op de kaart staan. Waardoor komt dat? Dat leggen we je graag uit.
Wat is een kroket?
Een kroket wordt gefrituurd. Het wordt ook wel een vleeskroket genoemd. De vleesragout wordt in een laag paneermeel gerold en dan gefrituurd. De kroket is een hartig vleesgerecht die je overal kunt bestellen. De kroket is een snack die je op de hand kunt eten maar ook op een broodje. De kroket wordt ook geserveerd in lunchrooms en restaurants. Meestal in combinatie van frites en salade. De kroket is doorgaans gemaakt van rund of kalfsvlees.
De kroket was tot het einde van de jaren negentig een populair gerecht. Het was een van de populairste snacks die in Nederland het meest gegeten werd. Inmiddels is de kroket van de troon gestoten door de bekende frikandel. De kroket staat echter nog steeds in de top drie van de meest gegeten gefrituurde snacks. De kroket blijft een belangrijk onderdeel van onze cultuur.
Inmiddels zijn er nog andere kroketten bij gekomen zoals de saté kroket en de goulash kroket. Er zijn vegetarische kroketten verkrijgbaar. Een volwassen Nederlander eet jaarlijks gemiddeld 25 kroketten. Een gemiddelde kroket is gemiddeld 10,5 centimeter lang en heeft een diameter van 3 centimeter.
De geschiedenis van de kroket
De eerste Nederlandse kroketten zijn ontstaan in het jaar 1830. Om het vlees langer te bewaren werd gaar restvlees verwerkt tot een kroket. Dat gebeurde door het vlees te paneren. Het werd in de 19e eeuw een chic gerecht tussendoor. In de Tweede Wereldoorlog ging de kroket zich evolueren tot een echte snack.
Welke kroketten zijn er?
Naast de favoriete rundvleeskroket zijn er inmiddels nog andere kroketten bij gekomen. Om je een indruk te geven zetten we de kroketten voor je op een rij:
- Rundvleeskroketten
- Goulashkroketten
- Kipkroketten
- Garnalenkroketten
- Kalfskroketten
- Kaaskroketten
- Satékroketten
- Speculaas Kroketten
- Aardappelkroketten
- Groentekroketten
Naast de gangbare kroketten heb je ook nog de niet gangbare kroketten. Je kunt namelijk van elk dier een kroket maken. De kroketten die je minder ziet maar wel verkrijgbaar zijn in bepaalde restaurants of landen zijn de slakken, ganzen en sprinkhaan kroket.
Hoe worden kroketten bereid en geserveerd?
De kroketten kun je het beste bereiden met de frituurpan. Inmiddels zijn er ook ovenkroketten en frikandellen verkrijgbaar die je zowel in de oven en frituurpan kunt bereiden. Er zou geen smaakverschil zijn door de keuze van ingrediënten. Een kroket wordt het meest in een cafetaria geserveerd op een broodje of als losse kroket die je op de hand kunt eten. Je mag het zelfs laten inpakken en mee naar huis nemen om te eten.
Je kunt de kroket ook eten in combinatie met frites en salade. Je ziet dat veel in een lunchroom of cafetaria. Het wordt aangeboden als een lunchgerecht. Het wordt geserveerd op een broodje maar ook met frites en salade. De kroket is een snack die goed past bij frites en salade. Met het bereiden van de kroketten moet je voorzichtig zijn, want ze kunnen barsten. Er wordt zelfs gezegd dat een kroket kan ontploffen wanneer deze te heet wordt in de frituurpan.
Welke ingrediënten zitten er in een kroket?
De kroket bestaat uit een aantal ingrediënten. De rundvleeskroket is de bekendste in Nederland. De kroket bevat de volgende ingrediënten:
- Water
- Vlees
- Tarwemeel
- Vet
- Zout
- Uien
- Gelatine (een soort gelei)
- Kippenei Poeder
- Kruiden en specerijen
- Paneermeel (voor het vlees in te rollen en de krokante korst)
Is het eten van een kroket gezond?
Een kroket bevat veel calorieën. Als je een dieet volgt op basis van calorieën dan kun je de favoriete snack beter laten liggen. De kroket is namelijk een grote aanslag op je calorie inname. Je kunt de kroket ook beter laten liggen wanneer je geen koolhydraten eet. In een kroket zitten koolhydraten. Van de gefrituurde snacks die verkrijgbaar zijn is de kroket wel de gezondste optie.
Ben je op dieet, dan is de groentekroket een goede keuze. In een vleeskroket zitten 214 calorieën, 14 gram vet, 16,8 gram koolhydraten en 5,3 gram eiwitten. Daarnaast bevat de kroket 2,1 gram suiker en 20 mg cholesterol. Volg je geen dieet, dan is de kroket de gezondere keuze.
Een kroket uit de airfryer
De voedingswaarden van de kroket of andere snack zullen niet veel verschillen. Als je een kroket in de frituurpan bereid zal die iets meer calorieën bevatten dan wanneer je de kroket bereid in de airfryer. Echter is het verschil minimaal. Een kroket bereid in de airfryer zal nog steeds geen gezonde snack zijn. Het bereiden met de airfryer is alleen een gezonder alternatief. De kroket bevat minder vet na het bereiden.
Een kroket in de oven bereiden
Een kroket die je bereid in de frituurpan heeft ongeveer 177 calorieën. Als je de kroket in de oven hebt bereid levert dat minder calorieën op. De kroket heeft dan nog maar 133 calorieën. Een snack blijft een snack is niet gezond. Echter is het wel een betere keuze wanneer je de kroket in de oven bereid. Vooral als je bezig bent met een dieet en op de calorieën let. Af en toe een kroket mag!
Waarom zien we steeds minder het broodje kroket op de kaart staan?
De geliefde kroket zie je minder op de kaart staan omdat lunchgelegenheden en restaurants met nieuwe gerechten komen. Deze gerechten worden dan op de kaart gezet. Het broodje kroket zie je langzamerhand verdwijnen in lunchrooms en restaurants. Echter zal de populaire kroket niet helemaal verdwijnen. Je zult deze hoofdzakelijk nog zien in cafetaria’s en frituren. De kroket is alleen niet meer overal verkrijgbaar.