Wat zijn tapasgerechten nu eigenlijk en waar vindt het zijn oorsprong?

Tapas zijn kleine hapjes die uit Spanje komen. Er zijn honderden soorten tapas waaruit je kunt kiezen. In Spanje wordt het veel gegeten tijdens een lunch. De tapasgerechten zijn wereldwijd populair geworden. Wereldwijd worden de hapjes nu gemaakt. Er komen steeds meer soorten tapas erbij. De tapasgerechten komen oorspronkelijk uit de Spaanse streken. 

Wat zijn tapasgerechten?

De Tapasgerechten komen oorspronkelijk uit Spanje. De kleine hapjes zijn in Spanje een middel om sociale contacten te onderhouden. De tapas wordt in Spanje gegeten tijdens de lunch. Soms komt het ook voor dat het gegeten werd vlak voor het avondeten. De tapas maakt in Spanje deel uit van het dagelijkse leven. Je ziet het ook steeds terugkomen in het dagelijkse Spaanse leven. De smaken van de tapas verschillen enorm. 

De variatie in smaken verschillen door de Spaanse streken. Iedere Spaanse streek heeft zijn eigen traditionele gewoontes. Je hebt tapasgerechten die warm of koud kunnen worden gegeten in Spanje. Bij een echte tapas wordt sherry of wijn gedronken. Dat smaakt het beste bij de kleine Spaanse hapjes. De tapasgerechten zijn niet alleen warm of koud te eten. Je kunt ook kiezen uit vlees, vegetarisch of vis tapas. 

De oorsprong van Tapas

Tapa betekent in het Spaans deksel. De tapa komt uit Spanje en is deels ontstaan door de Spaanse koning Alfonso. De koning was ziek en kon alleen maar kleine hapjes nemen van het eten. Dat nam de koning in combinatie met een beetje wijn. Toen de koning weer hersteld was van zijn ziekte gaf hij de opdracht dat er geen wijn meer geserveerd mocht worden zonder een tapasgerecht. 

De wijze van de koning was zeer effectief. Dat bleek toen de tavernes en bottleshops opkwamen in Spanje. Als er een wijn werd geserveerd in de tavernes of bottleshops dan werd die afgedekt met een plakje gerookte ham of kaas. Deze methode had twee redenen. 

Er konden geen insecten of andere dingen in de wijn komen en er werd iets gegeten bij het drinken van de wijn. De alcohol werd beter verwerkt door het lichaam. Op dat moment was la tapa ontstaan. Een klein Spaans hapje dat diende als deksel voor de wijn.

Wanneer wordt Tapas gegeten?

Tegenwoordig kun je tapasgerechten eten op elk moment van de dag. In Spanje wordt het hoofdzakelijk gegeten bij de lunch. Soms wordt het ook geserveerd bij het diner. In Nederland en andere landen zijn er niet echt regels voor. Het kan eigenlijk de gehele dag door. De tapas zijn kleine hapjes die voor elk moment geschikt zijn om te eten. 

Wat zijn traditionele Spaanse tapasgerechten?

Tapas is een culinair onderdeel van de Spaanse cultuur. Tapas eten is normaal in Spanje. In andere landen wordt het nu steeds populairder en is het een trend geworden. Echte traditionele Spaanse Tapasgerechten zijn pinchos of pintxos. Dat zijn kleine sandwiches die je vooral tegenkomt in het noordelijke Baskenland. De sandwiches zijn verkrijgbaar als vlees, vis of vegetarisch tapasgerecht.

Een ander tapasgerecht uit Spanje is de Albondigas. De Albondigas zijn gehaktballen die in een kom worden geserveerd. De gehaktballen zijn gekruid en soms pittig. De chorizo al vino tinto is een tapasgerecht die smaakvol is. De chorizo wordt gemarineerd in een rode wijn. 

Het is een tapasgerecht die je thuis gemakkelijk zelf kunt maken. De patatas bravas zijn gebakken aardappelen in een pikante tomatensaus. Een heerlijk Spaanse tapas die goed vult. De aardappelen zijn gekruid en knapperig en het wordt in Spanje veel gegeten. De croquetas zien eruit als kroketten maar zijn gevuld met andere vullingen. De Spaanse croquetas zijn gevuld met kaas, garnalen of kip.

Zijn tapasgerechten een maaltijd? 

De tapas is in Spanje oorspronkelijk een tussendoortje. Echter wordt het door de Spanjaarden nu ook als een maaltijd gezien. In Nederland wordt tapas ook gegeten als avondeten. De Nederlandse versie van Tapasgerechten lijkt niet op de tapas die je in Spanje krijgt.

Waarom is het eten van tapas gezellig?

Het eten van tapasgerechten is afwisselend. Je krijgt diverse kleine hapjes op tafel gezet waarvan je kunt eten. Het is niet alleen gezellig maar je kunt de hapjes gemakkelijk eten. Je kunt proeven van alle kleine hapjes op tafel. Het is variërend waardoor voor iedereen er iets bijzit wat die lust. De tapasgerechten heb je in koude en warme varianten. 

Tapas gaan eten is ook gezellig met familie of vrienden in een restaurant. Je zou tapas ook thuis kunnen maken waardoor het ideaal is voor feestjes. Je zet de kleine tapasgerechten op tafel wanneer je bezoek krijgt. Voor het hele bezoek zullen hapjes staan die ze ook lusten. Als je niet weet wat je op je feest moet serveren dan is tapas de meest succesvolle keuze. 

Je gasten die bij je op het feest komen zullen tapasgerechten waarderen. Als mensen de kleine hapjes kunnen eten bij hun drankje zul je merken dat de sfeer losser wordt. De gezelligheid komt vaak sneller op gang wanneer je de gasten hebt verzorgd met een hapje en een drankje. Tapasgerechten zijn snel gemaakt en kun je gemakkelijk opdienen op elk feestje die je geeft. 

Hoe worden tapasgerechten geserveerd?

Als je tapas gaat eten in een restaurant worden deze geserveerd in kommen en op serveerschalen. De kommen zijn ideaal voor koude tapasgerechten omdat deze dan lang koud blijven. De tapasgerechten smaken het beste met wijn of sherry. Tegenwoordig wordt het ook gedronken in combinatie met bier of andere dranken. Niet iedereen houdt van alcoholische dranken. 

Is tapas eten gezond bij een dieet

Als je op dieet bent moet je altijd opletten met wat je eet. Wil je samen met vrienden uit gaan eten dan kan tapas wel een betere optie zijn. De tapasgerechten zijn namelijk kleine gerechten waardoor je niet veel in keer eet. Als je wilt afvallen kun je het beste erop letten met welke tapas je gaat eten. Ga voor de tapasgerechten die de minste calorieën of koolhydraten bevatten. Wil je toch bepaalde tapas eten, let dan op de hoeveelheid die je tot je neemt.